Рисковете за Близкия Изток през 2020 г.

Доларовите облигации в Персийския залив превъзхождаха останалите ценни книжа с доходност от 14% през тази година, но инвеститорите трябва да бъдат внимателни

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Почти изминалата 2019 г. започна с присъединяването на пет арабски икономики от Персийския залив към облигационните индекси за развиващите се пазари на JPMorgan Chase & Co. През април дебюта на облигационните си пазари направи и Saudi Aramco, набирайки 12 млрд. долара, като това беше само подготовка за историческото му публично предлагане в края на годината. Доларовите облигации в Персийския залив превъзхождаха останалите ценни книжа с доходност от 14% през тази година, пише в свой анализ Bloomberg.

В същото време ударите с дронове върху съоръжения на Aramco през септември напомнят за потенциалните проблеми, с които могат да се сблъскат инвеститорите в региона.

„Рискът от геополитически проблеми не е изчезнал“, смятат анализаторите от Citigroup.

Затова ето и списък с някои от най-големите рискове в Близкия Изток, за които трябва да следят инвеститорите:

Конфликти в Персийския залив

Възможността за опустошителна война с Иран е един от големите рискове в региона. Всеки признак на помирение между Саудитска Арабия и Иран или прекратяването на ембаргото срещу Катар би стимулирало силно инвестициите в Близкия Изток.

Въпреки слабите сигнали за разтопяване на ледовете между Катар и Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет и Бахрейн, това все още не е гарантирано. Катар проведе преговори със Саудитска Арабия, но не бяха проведени такива с Обединените арабски емирства. Емирът на Катар пък отказа покана да присъства на годишното събрание на лидерите в Персийския залив, проведено в Саудитска Арабия през декември, което подтикна Обединените арабски емирства официално да заявят, че кризата с Доха продължава.

Още по темата

Петрол

С поевтиняването на Брент с около 25%, откакто достигна 4-годишен връх през октомври 2018 г., фискалните дефицити в някои от страните в региона се разширяват и всеки по-нататъшен спад в цените на петрола през 2020 г. ще задълбочи проблемите, смятат от Fitch Ratings.

Глобалните петролни пазари все могат да се сблъскат с излишъци през 2020 г., дори ако ОПЕК и нейните партньори осигурят обявените допълнителни съкращения в производството, съобщи Международната агенция по енергетика през декември. Доставките извън картела, най-вече от страна на САЩ, продължават да растат много по-бързо от световното търсене. А това може да увеличи натиска за издаване на облигации в Близкия Изток и Северна Африка.

Правителствата и компаниите в региона събраха рекордните 111 млрд. долара през тази година, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Протести

Високата младежка безработица, лошото управление и други дълбоко вкоренени проблеми, допринесоха за вълната от бунтове през Арабската пролет през 2011 г. Същите проблеми продължават да заплашват политическата стабилност в много страни в региона. Сред тях са Ирак, Ливан, Египет, Алжир, Иран и Судан.

Задлъжнялост

Една от най-задлъжнелите държави в света – Ливан, може да донесе сътресения в региона. Всички погледи ще бъдат насочени към датата 9 март, когато правителството трябва да направи плащане по дълга си в размер на 1,2 млрд. долара.


 

Последни новини
Още от Анализи