Ирак е новото буре с барут за петролните пазари

Протестите в страната създават непридвидима ситуация и е възможно изостряне на отношенията с Иран

12:08 | 13 октомври 2019
Снимка: Peter Foley/Bloomberg News
Снимка: Peter Foley/Bloomberg News

Изминаха близо 2 седмици от началото на масовите протести в Южен Ирак. Впоследствие протестите прераснаха в бунтове, като бяха убити и ранени десетки граждани. Общественото недоволство срещу високата безработица, корупцията по високите етажи на властта и намесата на Иран във вътрешните работи на Ирак доведоха до създаването на мащабно движение, което може да се отрази върху глобалните петролни пазари. Новата опасност се появява месец след нападенията срещу ключов нефтопреработвателен комплекс на Saudi Aramco, пише Елън Уалд в свой анализ за Bloomberg.

Южен Ирак е дом на голяма част от петролната индустрия на страната, а протестите се пренесоха и в град Басра, където хиляди се включиха в демонстрациите. Ситуацията там е изключително променлива, тъй като градът е отговорен за по-голямата част от износа на петрол от Ирак. Към момента силите за сигурност на Багдад отвръщат със смъртоносни действия срещу протестите. Поради преобладаващите антиирански настроения на протестите ситуацията може да се влоши, тъй като милиони иранци се подготвят за ежегодното поклонение в град Кербала, който се намира в южната част на Ирак.

Петролната индустрия в Ирак вдъхва живот на правителството и е важна част от глобалната верига на доставки. Ето защо всяко сътресение би имало по-широк ефект. Пристанището в Басра е изнасяло 3.5 млн. барела петрол на ден през септември, показват изчисления на TankerTrackers.com. Това представлява 90% от целия износ на страната, която е вторият по големина производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Този износ генерира 213 млн. долара на ден за Ирак, без които правителството едва ли ще може да функционира.

Иракският петрол е важен за страни като Китай, Индия, Холандия и Южна Корея. В САЩ петролът от Ирак компенсира загубите от доставките от Венецуела заради американските санкции срещу Каракас. Също така Ирак е важен производител на петролни продукти, повечето от които се произвеждат в рафинерии в Басра. Ролята на страната в петролната индустрия е много по-голяма сега след нападенията срещу Saudi Aramco. В момента Саудитска Арабия внася петрол от Ирак, за да се справи с последствията от проблемите в производството.

Сътресения в производството на петрол в Ирак биха довели до корекции в цените. Ирак не е Саудитска Арабия и няма резервен капацитет, за да компенсира потенциални прекъсвания на производството заради саботажи или протести. Трейдърите и пазарните анализатори трябва да следят внимателно развитието на ситуацията в Ирак. Протестите, на които има силно антииранско настроение, може да окажат влияние върху доставките на петрол от Ирак и да създадат по-дългосрочен и по-сериозен риск за петролната индустрия в сравнение с атаките срещу Saudi Aramco от преди месец.