Европейските усилия към Иран

Табела на валутно бюро в Техеран, Иран. 18 май 2019. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg Табела на валутно бюро в Техеран, Иран. 18 май 2019. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Иран да не продължава да обогатява уран. „Рохани каза, че ще продължат на обогатяват уран до обема, който искат, ако няма ядрена сделка”, написа Тръмп в туитър на 3 юли. „Внимавайте със заплахите, Иран. Те може да се обърнат срещу вас така, както срещу никой друг”.

Иран каза, че ще рестартира реактора Арак и ще ускори обогатяването на уран, ако европейските страни не успеят да предложат икономически гаранции преди изтичане на крайния срок от 7 юли, с което ескалира кризата, която заплашва да сложи край на ядрения договор от 2015, съобщава Bloomberg.

„Великобритания, Германия и Франция започват да работят по партньорски инструмент, за да направят някои икономически прогнози за Иран”, каза бившият външен министър на Австрия в интервю за Bloomberg от Виена.

„Иранците не искат да видят нови силни санкции, но според мен намесата на САЩ ще се ограничи главно до икономически санкции, а не в пълнокръвна война, което би означавало сухопътни части”, каза Карин Кнайсъл, бивш външен министър на Австрия.

Чуйте още във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи