Облигационният заем на Saudi Aramco

Дан Мърто, Bloomberg News

Петролни съоръжения на Aramco. Саудитска Арабия. 2 октомврир 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Петролни съоръжения на Aramco. Саудитска Арабия. 2 октомврир 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Най-голямата петролна компания в света, Saudi Aramco получи заявки за над 40 млрд долара за дебюта си на облигационния пазар, съобщи Bloomberg.

Петролният гигант предлага дълг на 6 части, съобщават запознати с въпроса, които са поискали да не бъдат назовавани заради частния характер на информацията.

Сделката на Aramco е една от най-очакваните на облигационния пазар за годината. За пръв път саудитска държавна компания излиза на капиталовите пазари с деноминирани в щатски долари облигации. Aramco продаде ислямски облигации в местната валута преди около година. Компанията смята да използва част от приходите от продажбата на облигации, за да плати за придобиването за 69 млн долара на мажоритарен дял от местната петрохимическа компания Sabic.

По-рано тази година Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия каза, че очаква около 10 млрд долара.

Сделката се управлява от JPMorgan, Morgan Sanley, Citigroup, Goldman, HSBC, NCB.

Правителството на Саудитска Арабия иска да получи течи 70 млрд долара и да започне да създава суверенен фонд, който да инвестира в не-петролни проекти, искат да диверсифицират икономиката на страната, каза Дан Мърто, Bloomberg News.

Чуйте още от коментара на Мърто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи