Ще оцелее ли Санчес

Анхел Талавера, Oxford Economics и Пол Донован, UBS Wealth Management

Педро Санчес, министър-председател на Испания. Мадрид, парламентът. 12 февруари 2019. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg Педро Санчес, министър-председател на Испания. Мадрид, парламентът. 12 февруари 2019. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Парламентът в Испания не прие бюджета на страната за 2019 и увеличи значително шансовете за предсрочни избори, съобщава Bloomberg.

Планът за разходи за 473 млрд долара бе отхвърлен от депутатите в Мадрид, след като премиерът не успя да си осигури подкрепата от про-независимите каталунски партии, на  които разчиташе преди това за подкрепа.

След вота лидерът на опозиционната Народна партия Пабло Касадо каза пред репортери, че вече няма извинение за Санчес да отлага изборите.

Испанските държавни облигации изостанаха след облигациите на другите страни от еврозоната в сряда.

Педро Санчес може да продължи да управлява и с декрети, както направи с минималната работна заплата, каза Анхел Талавера, водещ икономист за еврозоната, Oxford Economics в интервю за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg.

Ако правителството на Санчес фрагментацията на политическия пейзаж в Испания ще се увеличи с вероятното влизане в парламента на новата дясна формация Вокс. Тя показа неочаквано силен резултат на регионалните избори в Андалусия през декември.

Чуйте анализите на Анхел Талавера, водещ икономист за еврозоната, Oxford Economics и Пол Донован, глобален главен икономист, UBS Wealth Management в интервю от Лондон за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg. Интервюто е преди парламентът да отхвърли бюджета на Санчес.

 

Последни новини
Още от Анализи