Рисковете на 2019 според Брюно Льомер

Брюно Льомер, министър на икономиката и финансите на Франция

Брюно Льомер, министър на икономиката и финансите на Франция. Париж. 28 ноември 2018. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Брюно Льомер, министър на икономиката и финансите на Франция. Париж. 28 ноември 2018. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Преките последици от търговските напрежения между Китай и САЩ вече се усещат в нивото на ръст в света и в Европа, каза френският министър на икономиката и финансите Брюно Льомер.

Льомер провежда срещи от събота с представители на Абу Даби и арабските емирства и участва в неделя в Дубай на ежегодния Световния правителствен съвет.

В интервю за Bloomberg от Дубай Льомер посочи търговските напрежения и Брекзит като основни рискове за Европа, наред с неравноправието.

"Първият риск е рискът от търговска война между Китай и САЩ. Защото търговска война между Китай и САЩ би се отразила директно на нивото на ръст в света.

Вторият риск в Европа е разбира се, твърд Брекзит. Той няма да е в интерес на Великобритания, нито на европейските страни.

И мисля, че има и трети риск, който всеки трябва да има предвид. Това е посланието, което отправих тази сутрин в изявлението си. Ръстът на неравенствата, който може да застраши световния ръст и да засили напрежението на международната сцена. Затова решихме с Еманюел Макрон да поставим въпроса за борбата с неравноправията в центъра на следващата среща на Г-7 във Франция".

Още по темата

Следващата среща на Г-7 ще се проведе на 24-26 август 2019 във френския курорт Биариц на брега на Атлантическия океан. Темата, предложена от Елисейския дворец е борбата с неравноправието.

Чуйте какво каза Брюно Льомер за Bloomberg.

 

 

Последни новини
Още от Анализи