Оман иска дял от търговията с горива на ОАЕ

Марк Гейленкиршер, директор на Sohar Port and Freezone

Карта на петролните складове в Оман и ОАЕ. Източник: Bloomberg Terminal Карта на петролните складове в Оман и ОАЕ. Източник: Bloomberg Terminal

Най-големият арабски производител на петрол извън ОПЕК - Оман се включва по-активно в регионалната битка за бизнеса със зареждането на корабите с гориво със сделка за 600 млн долара за строеж на складове в пристанището Сохар, съобщава Bloomberg.

Sohar Port подписа договор с базирания в Сингапур трейдър Trescorp Alliance Pte за строеж на първоначален капацитет за съхранение на гориво от 600 000 куб м до 2020, каза Марк Гейленкиршер, директор на Sohar Port and Freezone. Trescorp планира на утрои капацитета на съоръжението до 1,8 млн куб м за година, съобщи компанията на 25 септември.

Танкерите в района на Ормузкия пролив. 26 септември 2017. Източник: Bloomberg Terminal.

Операторът на пристанището в Индийския океан Sohar Port си поставя за цел да привлече част от търговията с петрол от пристанището-хъб Фуджайра, на същото крайбрежие в съседна ОАЕ. Фуджайра е най-голямото близкоизточно пристанище за бункероване и ще има четири пъти по-голям капацитет от очакванията на Сохар до 2020.

И двете пристанища са извън Ормузкия пролив в Персийския залив, натоварен морски път, уязвим при евентуални смущения в резултат на политическото напрежение в региона. Около 20% от световните доставки на петрол минават през Ормузкия пролив, показват данни на американската енергийна администрация, цитирани от Bloomberg.

Първият етап от проекта ще включва цистерни за суров петрол, самолетно гориво и дизел, а втората – за бензин и самолетно гориво.

Трафикът на корабите в Сохар расте три поредни месеци от юни след началото на доставките на товари за Катар поради политическата криза, която прекъсна транспортните връзки на страната до най-голямото пристанище в региона, Джебел Али в ОАЕ, каза Гейленкиршер.

Чуйте коментара му за Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи