Новата динамика в Арабския свят

Тарек Фадлала, главен изпълнителен директор на Nomura Asset management Близък изток

Тарек Фадлала, главен изпълнителен директор на Nomyra Asset management Близък изток. Снимка: Bloomberg Тарек Фадлала, главен изпълнителен директор на Nomyra Asset management Близък изток. Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия и други три страни скъсаха на 5 юни 2017 дипломатически и икономически отношения с Катар в безпрецедентна мярка, която трябва да накаже една от регионалните суперсили за връзките й с Иран и ислямистки групировки от региона, съобщи Bloomberg.

Петролът поскъпна, а катарските акции потънаха след като Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет обявиха, че спират всякави транспортни връзки по въздух и вода с емирството от Персийския залив. Саудитска Арабия обяви, че затваря и сухопътните си граници със своя съсед, евентуално лишавайки емирството от всякакъв внос. Катар нарече обвиненията „безпочвени” и обяви, че са част от план „за налагане на надзор на страната, което само по себе си е нарушение на суверенитета”.

Катар е една от най-богатите страни в света и от стратегическо значение като най-голям производител на втечнен природен газ. Страната с население по-малобройно от жителите на Хюстън в САЩ има суверенен фонд с 335 млрд долара, който притежава дялове в компаниите:

  • Barclays Plc – около 6%;
  • Credit Suisse Group – около 5%
  • Deutsche Bank - под 9%.

„Ще има последици за хората, за туристите, за бизнеса. Нещо повече, това носи геополитически рискове за перспективите”, каза Тарек Фадлала, главен изпълнителен директор на Nomura Asset management Близък изток в интервю за Bloomberg.

„След като е безпрецедентна мярка, много е трудно да прогнозираме как ще се развие”.

Чуйте интервюто на Фадлала във видеото.

Брентът поскъпна с 1,6% до над 50 долара за барел в Лондон на 6 юни сутринта.

 

Последни новини
Още от Анализи