Кой е ген. Макмастър

Робърт Каплан, старши съветник Eurasia Group

Новият съветник по сигурността ген. Хърбърт Реймонд Макмастър, в ляво и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Вашингтон. 20 февруари 2017. Снимка: Bloomberg Новият съветник по сигурността ген. Хърбърт Реймонд Макмастър, в ляво и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Вашингтон. 20 февруари 2017. Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп избра на 20 февруари 2017 Хърбърт Реймонд Макмастър за свой съветник по сигурността, съобщи АФП.

Ген. Макмастър е уважаван военен тактик и стратег, но изборът му изненада наблюдателите, които се чудят как офицер от кариерата, чието израстване на моменти бе блокирано от оспорването на властта ще се впише в новия екип в Белия дом, който не харесва критиките.

Новият съветник на Тръмп по отбраната има репутацията на човек, който говори истината пред началниците си, черта, която не винаги се приема в Белия дом, който цени най-много лоялността към президента, пише Bloomberg.

Макмастър е „бунтар” в армията, според Бил Кристъл, основател и редактор на Weekly Standard, цитиран от Bloomberg. „Това е важен избор, защото означава, че няма да имаме национален съветник по сигурността, който ще бъде винаги съгласен”.

Робърт Каплан, старши съветник Eurasia Group познава генерала лично.

"Тилърсън, Матис и Макмастър носят много премерен международен и военен опит в администрацията. Докато сърцевината й е точно обратното.

Какво ще попречи на Тилърсън и Матис е фактът, че нямат заместници. Няма заместник държавни секретари, няма заместник секретари по отбраната. Няма помощник секретари", каза Каплан.

Коментар от Сингапур в интервю за Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи