Дълговото предизвикателство пред Доналд Тръмп

Съотношението дълг спрямо БВП на САЩ превишава 100%, а публичният дълг доближава $20 трлн.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Само няколко дни след встъпването си в длъжност Доналд Тръмп ще трябва да се изправи пред предизвикателството, свързано с държавния дълг на САЩ, който е напът да достигне психологическа бариера от $20 трлн.

Това е проблем, който определено ще постави новата администрация на Тръмп в трудна ситуация. Как ще се справи Тръмп с тази задача ще бъде решаващ фактор за успеха на неговото управление.

Връщайки се в годините назад към 1979, съотношението дълг спрямо БВП достига едва 31,8%, а публичният дълг на САЩ възлиза на едва $826 млрд. Към днешна дата дълговото бреме на САЩ е нараснало значително, пише Visual Capitalist

Съотношението дълг спрямо БВП достига 104,2%, като публичният дълг се доближава до $20 трлн.

Графика 1: Държавен дълг спрямо БВП. Източник: Visual Capitalist

В абсолютна стойност, дългът достига исторически високо равнище. Въз основа на съотношението дълг спрямо БВП, държавният дълг на САЩ достига най-високото си равнище от 70-те години насам. Последният път, в който са отчетени стойности на индикатора над 100%, е в края на Втората световна война.

Ситуацията не е толкова лоша, колкото в Гърция, Кипър, Япония, но САЩ върви в тази посока.

Графика 2: Дълг спрямо БВП. Източник: Visual Capitalist

САЩ е втората страна с най-висок дълг от 34-те страни в ОИСР по показател дълг спрямо приходи - измерител, който сравнява националният дълг спрямо размера на данъците, събрани от федералното правителство. 

Графика 3: Дълг спрямо държавни приходи. Източник: Visual Capitalist

Променящата се реторика

В началото на президентската си кампания Тръмп посочи, че дълговият проблем ще бъде основна задача на неговата администрация. През февруари 2016 той коментира, че САЩ се е превърнала в „една по-мащабна версия на Гърция“ и че справянето с дълговото бреме може да бъде „лесно“ с една по-динамична икономика. През април 2016 новият президент заяви, че дългът ще бъде изплатен през следващите 8 години от управлението му.

Последните икономически планове на Тръмп обаче индикират за увеличение на инфраструктурните разходи с $1 трлн. и данъчни съкращения в размер на $5 трлн., което ще доведе до увеличаване на дълга с $5,3 до $11,5 трлн.

Последни новини
Още от Анализи