Обемът на петролния пазар е в пъти по-голям от всички пазари на метали взети заедно

Не е изненада, че петролът остава определящ в световната политика и живот

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

От създаването на двигателя с вътрешно горене петролът е една от най-важните суровини на Земята. Без него модерният транспорт, такъв, какъвто го познаваме, не би бил възможен. А индустрии като авиационната, автомобилната, морската и военната щяха да изглеждат по съвсем различен начин, пише Visual Capitalist.

В момента въпреки изместването на фокуса към възобновяемите енергийни източници, все още потребяваме по 94 млн. барела петрол дневно. В резултат енергийната индустрия продължава да има сериозно влияние върху нашия живот. Свързаните с нея лица имат влияние на местно ниво. А страни като Саудитска Арабия и Русия получават допълнителна геополитическа и икономическа власт заради това, че разполагат с ресурси. Петролът е сочен и като една от причините за войните в Близкия Изток и намесите в страни като Либия и Сирия.

Бърз поглед върху обема на петролния пазар обаче показва защо той е от такова значение за страните и пазарите. Петролният пазар е по-голям по обем в сравнение с всички пазари на метали взети заедно.

Петролното производство възлиза на 34 млн. барела годишно, а в парично изражение обемът на пазара достига $1,7 трилиона за същия период. За сравнение най-големите по обем пазари на метали са тези на златото ($170 млрд.), желязото ($115 млрд.) и медта ($91 млрд.). Общият обем на пазарите на метали достига $660 млрд. - почти 3 пъти по-малко в сравнение с обема на петролния пазар.


Докато разпределението на пазарите продължава да изглежда по този начин петролът ще остане една от най-важните суровини в световната икономика и дори политика.

 

Последни новини
Още от Анализи