Раят за превозвачите на петрол е към края си

Ситуацията за петролните превозвачи ще се обърне

Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News

Собствениците на танкери за превоз на петрол по море бяха сред големите печеливши след поевтиняването на петрола през 2014. Тази тенденция обаче е на път да се обърне, пише Bloomberg.

Сривът в цената на петрола, продиктуван от най-сериозното пренасищане на пазара, на което последното поколение е ставало свидетел, донесе рекордни поръчки за пренос на петрол на превозвачите. Освен това основният разход за превозвачите е свързан именно с цените на горивата, като те спечелиха и в тази насока от поевтиняването на петрола. Ставките за пренос на петрол се повишиха толкова много, че се стигна до най-сериозната експанзия на парка от танкери на превозвачите от 5 години насам. Сега обаче свръхпредлагането на петрол започва да намалява, а това може да сложи край на рая, в който се намират превозвачите.

Очаква се около 445 млн. барела повече да бъдат произведени през 2017 в световен мащаб. Проблемът за превозвачите обаче е, че допълнителните танкери, придобити от тях, ще могат да доставят поне 1,5 млрд. барела повече годишно.

Затова и прогнозите на анализаторите са ставките за пренос на петрол по море да отбележат спад през 2017 спрямо 2016.

Очакванията са запасите на суров петрол през втората половина на годината да нарастват с темп от едва 200 хил. барела дневно, което представлява спад от 85% спрямо първата половина на годината, прогнозират от МАЕ.

 

Последни новини
Още от Анализи