Коя страна иска да се превърне в африканския Сингапур

Технологиите се развиват и в Африка

Пол Кагаме, президент на Руанда по време на Световния икономически форум. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Пол Кагаме, президент на Руанда по време на Световния икономически форум. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Една африканска държава иска да се превърне в африканския Сингапур, а не липсват сравнения и с Швейцария. Страната е поела по пътя на технологична революция, която да помогне за продължаването на силния икономически растеж през последните 20 години.

В миналото Руанда, която е една от най-малките страни в Африка и се намира във вътрешността на континента, стана печално известна с геноцида от 1994, когато бяха убити над 800 хил. души.

След геноцида Пол Кагаме, който от 2000 г. е президент, и неговият патриотичен фронт вземат властта през 1994. Той следва политика на стимулиране на инвестициите и развива информационната и комуникационна инфраструктура. Целта е Руанда да се превърне в страна със средни доходи до 2020.

Последната иновация в страната беше обявена през тази седмица /20 май 2016/, когато Руанда официално откри електроцентрала, захранвана с газ, който ще бъде извличан от дъното на езеро за производство на чиста енергия.

Езерото е разположено до активен вулкан.

Очаква се електроцентралата да произвежда 100 мегаватчаса до 3 години. Технологичните иновации помогнаха за удвояването на дела на индустрията в икономиката на страната. От 2000 година насам икономиката на Руанда расте средно със 7,5%, показват данни на МВФ.

Много научни изследвания и технологично иновации бяха необходими, дори повече отколкото осъзнавахме в началото, някои мислеха, че е невъзможно начинание, но сега сме щастливи, че доказахме обратното“, каза президентът Кагаме.

4G мрежата пък трябва да покрие 95% от населението до 2017, каза министърът на информационните и комуникационните технологии.

Руанда е сред първенците и в други сфери. Например  United Parcel Service финансира проект, в който дронове ще пренасят кръв за преливане до отдалечени селски райони в страната. Проектът може да развие и до пренос на ваксини и животоспасяващи лекарства.

Две международни технологични компании - Ericsson и Cisco сключиха партньорство с правителството на Руанда.

През миналата седмица Руанда се превърна и в домакин на Африканския икономически форум.

Руанда е страната в континентална Африка с най-висока позиция в класацията за свобода за правене на бизнес на Световната банка. Опозиционните партии в Руанда обаче имат малко възможности да функционират свободно, а правителството налага и строги ограничения върху свободата на словото, пише Human Rights Watch в световния си преглед за 2016.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи