Какви са доходите на китайците и за какво харчат те

Средната класа в Китай е 19% от всички работещи

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Най-много хора в света работят в Китай – 770,4 млн. души – но средната класа, която доминира пазара в страната все още е само малка част от всички работещи, пише Bloomberg.

Доходите на работещите в Китай:


Над 50% от общия брой на работещите в Китай имат среден годишен доход от $2000, мигрантите в страната формират 30,6% от работниците, като техните средни доходи са почти тройно по-високи, като средно годишно достигат $5858. Средната класа е само 19% със средни годишни доходи от $11733, а богатите са едва 0,2%, като средно годишно те изкарват по половин милион долара.

Средностатистическият китайски потребител харчи по $7 на ден, показват данни на Goldman Sachs, като почти половината от тези разходи отиват за дрехи и храна, а 9,2% за развлечения, като пътувания, вечери навън, спорт и видео игри. За сравнение средностатистическият американец харчи по $97 на ден, като 17,3% от тях се харчат за забавления.

Възможности за компаниите в Китай

Въпреки по-ограничената покупателна способност на китайските потребители на пазара в страната има много възможности. Китайските потребители харчат средно по $86 годишно за дейности, свързани с музиката, като 66% от тях използват стрийминг услуги.

Онлайн пазаруването също расте бързо. На него се падат $672 млрд., или 16% от цялото потребление в Китай. Около половината от тези покупки се осъществяват през мобилни устройства.

Последни новини
Още от Анализи