Как ще се отрази Brexit на международната търговия

Интервю със Саша Романович, главен изпълнителен директор на Grant Thornton

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саша Романович, главен изпълнителен директор на Grant Thornton коментира пред Bloomberg евентуалните ефекти от излизане на Великобритания от ЕС.

Вие работите в счетоводния бизнес. Добре или зле ще бъде Вас и Вашата индустрия Великобритания да остане или да напусне еврозоната?

До голяма степен водещи за нас са клиентите. 25% от заетите в частния сектор са наети от наши клиенти. Слушаме ги и си правим необходимите изводи. За момента забелязваме, че голямото притеснение е свързано с международната търговия и да сме сигурни, че имаме търговски споразумения, които да означават, че имат достъп до много важни за износа пазари, така че растежът да не се забави.  Това е засега, ще имаме повече информация, като продължим да комуникираме с клиентите си.  

Да, много е трудно да се каже каква среда за търговия ще съществува, ако Великобритания излезе от ЕС. Преди две седмици слушах Питър Менделсън и той каза, че без съмнение ЕС ще продължи да иска да търгува с Великобритания, но това няма да се случи без да се плати определена цена.  Има толкова много несигурност. Трудно е за бизнесите да се чувстват информирани.

Мисля, че главното е да споделяме с тях повече от информацията, която получаваме. Търговията е един вид сделка, винаги има преговори. Това, че сме по-голяма част от цялата среда ни дава повече предимства при преговорите за сделки с държави като Китай.

Много се изписа около политическия дебат по темата в тази страна и това дали бизнесите се чувстват свободни да изразят гледните си точки. През почивните дни директорът на BCC Джон Лонгуърт напусна организацията след като изрази личните си възгледи за това, какво би означавал Brexit. Смятате ли, че дебатът е позитивен и достатъчно отворен, или политическото напрежение върху бизнесите да заемат една или друга страна е много голямо?

Мисля, че дебатът е от изключителна важност за Великобритания. Бих искала оценките на хората да се крепят на данни и факти, когато вземат решение за какво да гласуват на референдума.

 

Последни новини
Още от Анализи