Примири ли се пазарът с Тръмп

Доколко участието на милиардера Доналд Тръмп в битката за Белия дом влияе на играчите и на очакванията им

Доналд Тръмп Доналд Тръмп

Президентът на Arena Investors, Джон Шорт, гостува на Bloomberg, за да сподели мнението си за ефекта от присъствието на Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом и влиянието му върху перспективите пред инвеститорите за идните месеци.

 

До каква степен тази несигурност действително тревожи инвеститорите?

 

Мисля, че това което резултатите казаха снощи беше, че пазарът е кажи-речи вече примирен, че Тръмп вероятно ще бъде кандидатът на републиканците. Снощи, мисля че имаше по-скоро ратификация, отколкото някакво извънредно събитие. Определено, могат да се случат много неща от сега до окончателната номинация и до състезанието за Белия дом, но според мен, миналата вечер всъщност имаше отрезвяващ ефект върху пазара и донесе известна яснота.

 

Каква яснота донесе тя за вас?

 

Това, което правим в нашата сфера е, че ние не гледаме толкова посоката на фондовия пазар, а по-скоро следим волатилността на самия пазар. Затова, при нашите инвестиции, ние не се влияем толкова от коефициента на волатилност, колкото от волатилността на инвестициите във фундаментите. Въпреки че това ни интересува, това не е нещо, което следим всеки ден.

 

Да поговорим за фундаментите за момент. Преди малко, при нас беше Дан Мос, който говори за данните от САЩ и те изглеждат много добре. Какво мислите за тях? Вие разговаряте с инвеститори през цялото време. Какви настроения виждате при тях?

 

Настроенията, които ние виждаме са следните: те гледат към настоящата година и към стената от тревоги, която се натрупа – независимо дали тя е свързана с Китай, с корпоративните печалби, с тревогите на централните банки, с геополитическите рискове... Няма ясни мнения в която и да е посока. Имаше волатилност, която може да е добра за някои инвеститори. Но се оказва, че в тази среда, хората си държат парите в брой и определено търсят каква е тенденцията за бъдещето. Вече видяхме едно хубаво покачване през последните няколко седмици и определено имаше такова и вчера. Но, както споменахте и по-рано в програмата, във връзка с някои прогнози, не смятам, че хората непременно приемат това, че бурята при акциите е свършила. Така че, ние го препоръчваме, а и клиентите ни държат доста пари в брой, защото ще има още възможности.

 

От кога клиентите ви са започнали да искат да си запазят парите или сте им препоръчвали да си пазят парите, и колко точно кеш е добре да имат в тази среда?

 

Клиентите си държат парите от известно време...

 

...повече от година?

 

Да. Мисля, че след това, което стана миналия август и ги стресна, хората повишиха позициите си в брой. За нашата фирма, Arena investors, където отивам сега, това което се случи, всъщност бе нещо добро, защото хората с пари в брой в момента, могат да предложат ликвидност. А това, което се вижда на пазара е разделение между имащи и нямащи. Това е един разделен пазар. И за тези, които нямат достъп до капитал през нормалните канали, сега има възможност, хората, които имат този капитал, да им го предоставят. 

 

Последни новини
Още от Анализи