BlackRock: Не подценявайте Фед

Може ли Фед да изненада пазарите и да повиши лихвите

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американската компания за инвестиционен мениджмънт BlackRock публикува анализ, в който казва, че инвеститорите не трябва да подценяват възможността Фед да вдигне лихвите до края на годината. Пазарът на фючърси, свързани с междубанковия лихвен процент в САЩ, вече не взема предвид нито едно повишение на лихвите в най-голямата икономика в света, като вероятността за ново затягане на политиката от страна на Фед е ниска до края на година.

„Мисля, че хората обръщат внимание на пазара на фючърси от много дълго време, а той дава напълно погрешни прогнози. Трябва да се анализират речите на централните банкери на Фед. А те много ясно казаха, че са зависими от данните и се опитват да нормализират лихвените проценти. Това не означава, че ще стигнат до 3% или 4%, но да стигнем до основен лихвен процент от 1%-1,5% не е нещо немислимо за следващите 12 месеца. Волатилността на пазара на акции в Китай не е част от мандата на Фед“, коментира Бари Ритхолц от Bloomberg View.

Силните данни от пазара на труда, раздвижването в инфлацията и поскъпването на имотите подкрепят тезата на BlackRock. Безработицата в САЩ е на рекордно ниско ниво, икономиката на страната продължава да добавя стотици хиляди работни места през всеки месец, а базисната инфлация (инфлацията като изключим цените на енергията и храните), дори надхвърли 2% на годишна база през януари, достигайки 2,2%.

В края на миналата година пазарите очакваха Фед да продължи с курса на затягане на паричната политика през 2016, но след трудностите в световната икономика и пазари в началото на тази година тези очаквания бързо се охладиха.

 

Последни новини
Още от Анализи