Ще има ли нова финансова криза

Коментар на Шейн Оливър, главен икономист на AMP Capital Investors

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Шейн Оливър, главен икономист на AMP Capital Investors, коментира настроенията на пазарите от началото на година и страховете, че може да се стигне до нова финансова криза.

Мисля, че негативнто настроение на пазара е налице през по-голямата част от годината до момента. Тревожим се за развиващите се пазари, за Китай, за цените на суровините и за това, че САЩ може да влезе в рецесия. А останалите се тревожат, защото всички се притесняват.  Всички тези страхове може да предизвикат рецесия и така тревогите да се оправдаят. Много фактори играят роля тук. Пазарите са нестабилни. Ключовото е, че централните банки трябва да сложат край на това. Може би надеждите за това повлияха положително през тази седмица, свързани най-вече с ЕЦБ. Може би в определен момент през следващия месец ще станем свидетели на решителни действия от страна на централните банки по света.

Не се ли опита BoJ да повиши оптимизма като въведе отрицателни лихви, но всъщност постигна обратното и всички мислят, че централните банки по света са притиснати в ъгъла и това е единственият начин да продължат?

Да, вероятно ще са малко разочаровани от резултата от решението им да въведат отрицателна лихва, като мярка подобна, но по-слаба от тази в Европа, защото в Япония негативната лихва се отнася само за част от резервите на банките, докато в Европа всички банкови резерви на депозит в ЕЦБ се облагат с негативна лихва. Мисля, че ще са силно разочаровани от реакцията. Но това ни показва защо централните банки оставят настрана тази възможност. Мисля, че фокусът в бъдеще ще се върне върху количествените улеснения. Мисля, че ЕЦБ ще обяви на срещата си през март увеличение в количествените облекчения, покупки на корпоративен дълг и осигуряване на евтино финансиране за банките.

Вярвате ли в приказките за възможна рецесия? Ще има ли нова криза?

Не мисля, че това ще стане. Правят се паралели с 2008, защото и сега, като тогава проблемите започнаха в края на 2007 и удариха с пълна сила през 2008, точно както сега се случи в края на миналата година и в началото на тази. Очевидно има проблеми на кредитните пазари, но в тяхната основа се коренят притесненията за поевтиняването на  петрола и корпоративния дълг на енергийните компании. В крайна сметка обаче проблемите са в много по-малък мащаб спрямо кризата през 2008. И докато евтиният петрол е негатив за производителите и за инвестициите в сектора, той подпомага домакинствата. Много е различно от ситуацията през 2008, когато ситуацията беше лоша за кредитните пазари, за банките и за домакинствата. Мисля, че този път има и много положителни страни. Освен това регулациите трябва да са направили банките много по-здрави отколкото те бяха през 2007-2008. Средата е много по-различната, а слабостта на пазарите на акции е много по-ограничена отколкото беше през 2007-2008.

Все още виждаме големи колебания. Определени сектори са прекалено търсени, а други прекалено разпродавани. Как работите в тази среда и как се отразява това на инвестиционната Ви стратегия?

Нещата са трудни. Трябва да сте технически анализатор, за да си обясните движенията. Пазарите усетиха разпродажби и достигнаха нива на подкрепа. S&P 500 стигна дъно, както през 2009, откъдето започна ръста му. Така че достигнахме добри нива на подкрепа, а настроенията са толкова силно негативни и засилените знаци за действия от страна на централните банки, както и с по-добри от очакваните данни от САЩ, показващи, че най-лошото за производствения сектор в САЩ е преминало, ситуацията се подобри. Мисля, че може би достигнахме дъното и сега покачването на индексите е добър признак. Трябва обаче да видим докъде ще издържи то. Считаме, че акциите ще се представят добре през годината, но е рано да се каже със сигурност дали сме преминали най-ниската точка.

 

Последни новини
Още от Анализи