Блясъкът на златото отслабва

Стивън Енгъл, Bloomberg

Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Коментар на Стивън Енгъл от студиото на Bloomberg в Хонконг на прогнозите за цената на златото през 2016. Енгъл говори с Ришаат Саламат на 10 февруари 2016.

 

Досега златото направи най-голямото си рали в началото на годината от 1980. В понеделник, 8 февруари отбеляза 7-месечен връх от 1201 долара за тройунция.

Сезонното китайско търсене често подхранва тези ръстове.

Сега се купуват много бижута. Сезонните покупки на злато в Китай през януари са почти една четвърт от златото, което се купува в света.

Има огромно търсене.

После се срива, след китайската Нова година.

До индийския сезон на сватбите.

Проверих индекса на листнатите в Австралия производители на злато, който е на най-високо ниво от май 2013.

Един от основните членове на групата, Newcrest Mining отвори тази сутрин с 5% понижение. Но това е ръстът, който се свързва с ръста на цената на златото като убежище в началото на годината, заради волатилността на глобалните пазари.

Затова Newcrest Mining постигна ръст от 28% за последните 4 търговски сесии преди днешната.

Но в последните 10г. средните най-големи постижения на златото бяха през януари преди китайската Нова година, а след това падаха през март.

Това е златото през 2015.

Виждате скока през януари. Почти същата графика виждаме всяка година в последното десетилетие.

Големи ръстове през януари и спадове през март.

Goldman Sachs казаха, че ще има спад. Златото пада в последните три поредни години и въпреки януарското рали, което видяхме тази година, Goldman Sachs казаха, че в края на годината ще приключи на цена около хиляда долара. Това би било четвъртата поредна година на спадове.

Заради действията на Фед, които според Goldman Sachs ще бъдат най-малко три тази година, пазарното настроение ще се подобри през годината. Но можем да видим съвсем друга картина, ако Фед реши, че американската икономика е в подем. И след това бихме имали много интересна година при златото.

 

Последни новини
Още от Анализи