Каква е справедливата цена на петрола в средносрочен план

Коментар на Джордж Саравелос, директор за форекс изследванията в Deutsche Bank

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

От средата на 2014 петролът е широко дискутирана тема, като анализите за цената на суровината след срива и не спират. Джордж Саравелос, директор за форекс изследванията в Deutsche Bank, коментира пред Bloomberg прогнозата си за справедливата стойност на суровината в средносрочен план и ситуацията на пазара в момента, както и прогнозата за валутния курс на юана до края на годината.

„Знаем, че в краткосрочен план на пазара на лице е свръхпрелагане. Пазарът не е в равновесие и се опитва да го достигне. Не се знае каква е справедливата стойност на петрола в средносрочен план. Нашият анализ показва, че тази стойност лежи някъде между $40 и $50  за барел“, каза  Саравелос.

Не се знае колко бързо пазарът ще достигне до равновесно положение и предлагането ще се регулира. Да не забравяме и новите технологии, като шистовия петрол, които правят по-непредсказуемо времето за регулиране на пазара.

Има един източник на надежда за валутите на развиващите се пазари, зависими от петрола. Това е, че колкото повече поевтинява петролът, толкова по-маловажен става той. Различно е, когато има спад в размер на 50% от $40 до $20 на барел, спрямо спад от $100 до $50 за барел. Негативните ефекти от поевтиняването намаляват, но проблемът е, че те нарастват на американския дългов пазар. Макроикономически рискове намаляват, но финансовите растат.

По отношение на юана, прогнозата ни е за валутен курс от 7 юана за долар до края на годината, но рисковете натежават в посока на още по-голямо поевтиняване. Това ни връща на проблема, че пазарите не са в равновесие. Докато изтичането на капитали продължава, а данните за валутните резерви на Китай ще излязат в началото на следващата седмица, прогнозата ни е, че ще станем свидетели на още един сериозен спад в резервите. Докато изтичането на капитали продължава, пазарите ще се притесняват за поевтиняването на юана.

 

Последни новини
Още от Анализи