Курода съветва Китай да въведе капиталов контрол

Гуверньорът на BoJ смята, че страната трябва да спре да унищожава валутните си резерви в защита на юана

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода каза, че Китай трябва да въведе капиталов контрол, за да защити юана, вместо да продължава да бърка все по-дълбоко във валутните си резерви. 

Курода направи това предложение на последния ден от Световния икономически форум в Давос, Швейцария, след като изрази увереност, че втората по големина икономика в света ще избегне твърдото приземяване. 

„Това е личното ми мнение и то може да не бъде споделяно от китайските власти, но в тази донякъде противоречива ситуация, капиталовият контрол може да е полезен за управляването на валутния курс и за провеждането на паричната политика по последователен и подходящ начин“, каза Курода.

Китай изпитва трудности със защитата на юана, тай като забавящата се икономика принуждава властите да разхлабват паричната политика, което води до изтичане на капитали от страната. Инвеститорите се питат колко дълго страната може да продължава да унищожава валутните си резерви, за да защитава юана. Китай разполага с едни от най-сериозните валутни резерви в света, но те бързо намаляват заради намесата на Китайската централна банка в подкрепа на юана. За тази цел тя продава валутни резерви и изкупува юани. През 2015 в резултат на тази политика Китай загуби $513 млрд. от резервите си и те вече са около $3,3 трилиона. 

Шефът на МВФ Кристин Лагард също заяви, че „масираното използване на резерви няма да е особено добра идея“. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи