Изтичането на капитали от развиващите се пазари може би премина пика си

Това показва работен документ на МВФ

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Централните банкери в развиващите се пазари могат да въздъхнат с облекчение, пише Bloomberg. Най-лошото по отношение на изтичането на капитали от техните държави може и да е преминало след като Фед най-накрая вдигна лихвите в САЩ. Някои икономики могат дори да привлекат капитал обратно. Това показва работен документ на МВФ, публикуван през декември. 

В исторически план инвеститорите изтеглят капитали от развиващите се пазари едно тримесечие преди вдигането на лихвите от страна на Фед, в очакване на решението. Икономистът от МВФ Сварнали Ахмед изчислява, че изтеглените капитали са в размер на около 3,5% от икономиката, от която изтичат. За целта на изследването Ахмед анализира 21 развиващи се пазара за периода 1982 – 2006, когато Фед на 5 пъти е увеличавал лихвите след периоди на понижението им.

Портфейлните потоци към развиващите се пазари станаха негативни през юли 2015 г. по дании на Института за международни финанси, като третото тримесечие на 2015 г. маркира най-сериозното изтичане на капитали от развиващите се пазари от 2008 насам.

Ахемд изтъква някои причини, които са помогнали на развиващите се икономики да понесат по-лесно ефектите от вдигането на лихвите в САЩ. Сред тях са следването на парична политика, базирана на собствената икономика, свиването на бюджетните дефицити или съответно увеличаването на бюджетните излишъци. В заключение Ахмед казва, че колкото по-малко ограничения имат тези икономи по отношение на капиталовите потоци, толкова по-рано е вероятно да се възстановят. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи