Господарите на света на финансите никога не са били толкова разтревожени за Китай

Мнозинството мнения сочат, че юанът е надценен

100 юана. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg 100 юана. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Притесненията от твърдо приземяване в Китай и евентуалните последствия са широко обсъждана тема в света на финансите. 

Милиардерът Дейвид Тепър, който е собственик на инвестиционната компания Appaloosa Management, каза през миналата седмица, че юанът е силно надценен и трябва да поевтинее още. Неговорите коментари отговарят на подобни прогнози от страна на някои от най-големите мениджъри на хедж фондове, включително Криспин Одей, основател на 12-милиардния Odey Asset Management. Той прогнозира, че Китай ще девалвира юана с поне 30%. 

Менижърите, които управляват милиарди долари инвестиции на клиенти, започват да губят вяра в способността на Китай да съживи икономиката си, която страда от растящ дял на лошите кредити и спад в износа след изненадващата девалвация на юана с 1,9% през август. Инвеститорите правя зловещите си прогнози след като акциите на китайски компании, търгуващи се в САЩ и които техните фондове продадоха през третото тримесечие, започнаха да се възстановяват през октомври. 

„Негативният сценарий за Китай изглежда по-плашещ от когато и да било. Новият въпрос е не дали, а колко тежко ще бъде забавянето на световната машина на икономическия растеж“, каза милиардерът Дан Лоеб на 30 октомври. 

Goldman Sachs също се притеснява от значително поевтиняване на юана, като го определя за най-големия риск пред възстановяването на развиващите се пазари. 

Индикатор за силата на юана е на почти същото ниво, като преди девалвацията от 11 август. Реалният ефективен валутен курс е на 1% от рекордно високо ниво, като е нараснал с почти 20% през последните 2 години. 

Целта на Китай за годишен икономически растеж от 6,5% през следващите 5 години няма да бъде постигната, ако юанът не поевтинее с поне 8% спрямо долара до края на 2016 г. според прогноза на Royal Bank of Canada и Rabobank Groep. 

Не всички са песимисти за Китай. „Ние не сме сред тези, които очакват апокалиптични сценарии за Китай. Растежът там се забави, но не с толкова, с колкото някои се страхуваха, а и китайското правителство още има какво да направи в подкрепа на икономиката“, казаха от Taconic Capital Advisors – компания, която печели от корпоративни събития като сливания, банкрути или отделяния. 

Скорошно изследване на консултантската компания, която работи в сътрудничество с Оксфордския университет, Oxford Economics показва, че твърдо приземяване в Китай може да разтърси света.

 

Последни новини
Още от Анализи