Възможност за "травматично събитие" с вдигането на лихвите: Credit Suisse

Промените в лихвите винаги хващат някого неподготвен

Тиджане Тиам, главен изпълнителен директор на Credit Suisse. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Тиджане Тиам, главен изпълнителен директор на Credit Suisse. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на швейцарската финансова компания Credit Suisse Group AG Тиджане Тиам каза, че вижда риск от "травматично събитие" на световните пазари щом настоящият период на лихвени проценти приключи. 

"Честно казано, доста вероятно е в края на целия този период да има сравнително травматично събитие", каза Тиам в интервю за Bloomberg. "Силно вероятно е лихвите да се вдигнат, което ще окаже влияние на реалната икономика, на реалния свят. Като компания, която работи в сферата на финансовите услуги, трябва да се позиционираме защитно", допълни той.

Спекулациите, че Фед ще вдигне лихвите още преди края на 2015 г. предизвикаха промени на пазарите на ценни книжа. Инвеститорите преценяват дали световната икономика е достатъчно силна, за да поеме увеличение на лихвите в САЩ. Пазарите на фючърси показват, че има 66% вероятност Фед да вдигне лихвите на 16 декември 2015 г., когато е последната среща на Комисията по операциите на открития пазар за 2015 г. Марио Драги и ЕЦБ са на другия полюс, като очакванията тук са за увеличаване на стимулите. 

"Винаги, когато преминаваме от среда на високи лихвени проценти към среда на ниски лихвни проценти и обратно, опитът показва, че има такива, които са хванати неподготвени", каза Тиам. 

Последни новини
Още от Анализи