Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

ЕС заплаши да глоби платформата X, ако не се справи с опасното съдържание

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 05.07.2024 г.

15:14 | 5 юли 2024
Обновен: 15:57 | 5 юли 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Платформата за социални медии X на Илон Мъск ще получи официално предупреждение за това, че не успява да се пребори с опасното съдържание. Това е третата демонстрация на сила от страна на регулаторите на Европейския съюз срещу големите технологични компании през последните седмици.

Според запознати със случая ескалацията, която в крайна сметка може да проправи пътя за налагане на глоби в размер на 6% от приходите на X, вероятно ще бъде обявена от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон преди лятната ваканция на ЕС. Ако X не направи необходимите промени, за да отговори на предварителните констатации на Европейската комисия, органът може да вземе официално решение преди края на годината. След това на компанията може да бъде наложена финансова санкция за неспазване на изискванията.

Предупреждението срещу X е следствие от започването на разследване от страна на регулаторните органи на ЕС през декември. Брюкселските надзорни органи направиха разследване на работата на платформата със съдържание след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Регулаторите започнаха разследвания и по отношение на Meta Platforms, AliExpress и TikTok на ByteDance.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.