Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

ЕС обсъжда дали Украйна може да атакува територията на Русия с техни оръжия

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 28.05.2024 г.

17:30 | 28 май 2024
Обновен: 17:34 | 28 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Днес министрите на отбраната на Европейския съюз обсъждат дали да разрешат на Украйна да нанася удари по цели по-навътре в руската територия с оръжия, изпратени от държавите членки.

„Искрено се надявам, че всички страни, които разполагат с тези средства, ще дадат разрешение и на Украйна“, заяви пред репортери естонският министър на отбраната Хано Певкур, като добави, че Украйна вече нанася удари по цели на руска територия със собствени безпилотни летателни апарати. Според него „не може да бъде нормално руснаците да атакуват от много дълбоко в украинската територия, а украинците да се бият с една ръка зад гърба си.“

Досега САЩ и особено Германия бяха предпазливи по отношение на изпращането на оръжия на Украйна, които биха имали обсег за нанасяне на удари по цели на територията на Русия, поради риска от по-широк конфликт.

„Оръжията, които доставяме, както ясно е посочено в подписаното от нас споразумение, са предназначени да бъдат използвани от украинските отбранителни сили на украинска територия“, заяви пред репортери белгийският министър-председател Александър де Кроо. Украинският президент Володимир Зеленски посети Белгия, за да подпише договор за сътрудничество в областта на сигурността, а по-късно днес ще посети Португалия.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.