Облекчаването на административните режими ще увеличи предлагането на имоти

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи; арх. Иван Шишков, зам.-министър, Министерство на регионалното развитие,  Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 21.10.2021

14:50 | 21 октомври 2021
Обновен: 16:34 | 25 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Инфлацията в строителството е достигнала 28%, като цените на материалите са поскъпнали с между 30% за тухлите и 100% за дървения материал. Транспортът също е станал по-скъп, заради проблемите с веригите за доставки. Всички тези фактори влияят и върху крайната цена на жилищата. 

Това каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“, организирана от портала за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от втората най-четена медийна група в дигиталното пространство Investor Media Group. Интервюто е излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Много инвеститори предпочитат да платят неустойки за забавяне на строителството, вместо да строят при тези по-високи цени, като по този начин избягват фалит. Това също ще доведе до качване на цените, защото много големи предприемачи и готови сгради не излизат на пазара, което до води ди дефицит и покачване на цените. 

Асоциацията на строителните предприемачи, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, участва в изготвянето на предложения за промени в Наредбата за достъпна среда, която беше отложена с 1 година, тъй като промените, въведени от началото на март 2021 г. бяха посрещнати със сериозно недоволство  от бизнеса.

Настоящото ръководството на министерството прояви много разум. Наредбата беше променена по начин, който не защитаваше интересите на засегнатите. Идеята беше такава – всеки апартамент да отговаря на нуждите на хора с увреждания. Това не беше полезно, защото от една страна оскъпява всеки един апартамент, а от друга не са необходими такъв брой пригодени апартаменти. 

В момента работим в насока да осигурим всички възможности за нормално функциониране на тези наши съграждани. Опростяваме на административната база така, че да може повече жилища да се появят на пазара, което ще коригира и цената им.

За подобрения диалог между бизнеса и институциите потвърди и арх. Иван Шишков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. 
Моето наблюдение е, че общината и предприемачите нямаха добър диалог. Водил съм много разговори с предприемачите, които много отдавна бяха готови да започнат диалог с общината и да решат проблемите на новите части от града, които се изграждат. 

С тези предпоставки Шишков не е изненадан, че работата по измененията в момента върви добре и голяма част от проблемите вече са решени. 
Една от сериозните линии на разлом между общината и бизнеса продължава да бъде липсата на инфраструктура в кварталите в София, в които се строи усилено в последните години. 

Главната разломна линия е липсата на инфраструктура. Има определени квартали в София, към които има огромен интерес. Вижда се, че каквото и да направи общината в други райони, то интересът остава на същото място, каза Шишков.

По думите му министерството изготвя нови изменения в Закона за устройството на територията, които предстои да внесе в следващото Народно събрание.

Интервютата са били взети по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“, организирана от портала за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от втората най-четена медийна група в дигиталното пространство Investor Media Group.

Какви са те – гледайте във видеото.