Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политолог: Надеждите за съставяне на кабинет от новото Народно събрание са много по-големи

проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ,„Бизнес старт“, 21.07.2021г.

12:30 | 21 юли 2021
Обновен: 12:52 | 21 юли 2021
Автор: Михаил Митев

Много по-големи са очакванията и надеждите да стане възможно съставянето на правителство от новото Народно събрание, сподели проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Видяхме очаквано и забележително откриване на новия парламент от Мика Зайкова, която е най-ярката фигура, която бе излъченна от миналото Народно събрание. Мъдро, успокоено, диалогично политическо слово, в което политическият дискурс, по естествен и заразяващ начин, да лъха доброта.“

Мика Зайкова ни преведе и вота на мъдрия български народ: две неща е пожелал - категорична промяна, както и че промяната не е възложена на едно единствено лице.

"Исторически нов парламент. 112 негови депутати са нови лица спрямо миналата година. Почти половината състав е подновен. ГЕРБ вече не е водеща политическа сила. За първи път излиза партия на промяната. За втори път българският народ потвърждава своето нежелание за националистически партии в парламента. Не успяха нито самостоятелно, нито с коалиция, нито с лидери, нито без лидери. Много променен парламент и се очаква да е парламент на промяната.“

Но от предизборни обещания до промяната се минава през няколко съществени стъпки. смята политологът. Първата е да се конституира парламента, като бъде избран председател, както и конституиране на парламентарните групи. Втората е към правителството – да се постъпи по конституционно зададения ред, защото обявяването на кандидат по телевизията от гражданин, който може да е лидер на партия, няма никаква конституционна валидност. Кабинет може да предложи само номинираният за кандидат министър-председател, член или лице от първата парламентарна група.

Очаква се да се влезе в конституционния ред за обявяване на правителство и едва след това да бъде търсена подкрепа. Декларира се, че ще се търси диалог и се напусна позицията на диктат: „аз ви казвам имена, аз ви казвам приоритети, вие ги гласувайте или нови избори.“, смята проф. Кръстева. 

Няма да е лесно, ще има неизбежни търкания, но има две посоки, които са очертани. Партиите на промяната имат един общо споделен приоритет –възстановяване на върховенството на закона и по приятните съвпадения на политическия календар, вчера излезе докладът на Европейската комисия.

Пред съдебната реформа също има сериозни предизвикателства. Докладът на ЕК казва още веднъж категорично и малко по-конкретно от преди, това, за което българските граждани бяха на площадите няколко месеца през отминалото лято. Това, което партиите на промяната систематично отстояват е същото, което започна и служебният кабинет - безпрецедентен акт на искане за отстраняване на главния прокурор.

Най-важните задачи за 46-ото Народно събрание са да разгледа, да одобри и да се прати в Брюксел Планът за възстановяване и развитие. В тази сфера оставаме на опашката на европейските страни. Ние сме последните, които не са пратили този план, работен от ГЕРБ, след това е допълван от служебното правителство. Няколкото нови акцента – върху иновациите, образованието и стимулирането на бизнеса са приоритети, около които би трябвало лесно да се гради консенсус. Друго важно действие за този парламетн ще е насрочването на дата за президентски избори и това трбява да се случи преди 24.август. Все по-горещата здравна ситуация с повишението на заразените случаи и ковид кризата трябва също да бъдат приоритет, обясни още гостът. 

 

Работа в интерес на хората, а не работа в интерес на политиците.

Работа в интерес на политиците би било веднага да забият нос в изборния кодекс и пак да го префасонират, като елемент за подготовката за новите избори. Бихме искали това да не е приоритет на сегашните депутати. Самата работа върху изборния кодекс не от първия ден, което би било знак, че си дават по-дълъг хоризонт за нова работа. Това не значи, че кодексът не трябва да се оставя накрая, смята още проф. Кръстева. 

"Българите категорично гласуваха за промяна – единствените партии, които повишиха своя резултат, са партиите на промяната. Пренаредиха политическата сцена с исторически резултат и завърши ерата на коалиция ГЕРБ с националистите. Фундаментални политически промени, където на дневен ред се поставя реформаторски, не просто технократичен ред."

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.