България може да излезе от кризата до края на годината, прогнозира ЕБВР

Възстановяването ще зависи от засилване на масовото ваксиниране и  нивото на политическа стабилност

16:51 | 29 юни 2021
Обновен: 16:51 | 29 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка:  Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Растежът на българската икономика през 2021 г. може да достигне 4.5% и така в края на годината страната може да е компенсирала спада от 4.2% от БВП през 2020 г. Това до голяма степен ще зависи от засилване на масовото ваксиниране и  нивото на политическа стабилност след изборите, гласи прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие за страната, публикувана днес..

В юнската прогноза подобрението за България спрямо предишната прогноза от септември 2020 г. е с 1.5 процентни пункта. Но при съседна Румъния корекцията е от 3% на 6% растеж през тази година.

Българската икономика се е свила с 4,2% през 2020 г. поради спад на износа и инвестициите от съответно 11,3% и 5.1%. За разлика от други страни в региона, частното потребление не намалява през 2020 г., главно поради относително по-меките мерки за ограничаване и силен растеж на заплатите през годината, гласи прогнозата.

Правителствените разходи се увеличиха значително през 2020 г. със 7,5%, чрез увеличаване на минималните и публичните заплати и мерки за подкрепа на стойност около 3% от БВП. След няколко години фискални излишъци, правителственото салдо беше -3.4% от БВП през 2020 г., като подобен дефицит се прогнозира и през 2021 г. 

Износът на стоки се възстановява по-бавно в сравнение с други страни в региона, докато износът на услугите (включително туризма) бяха сериозно засегнати и е намалял с 28,6% през 2020 г. Имаше сигнали за възстановяване през първото тримесечие на 2021 година (2,5 на сто на тримесечие) въпреки новите мерки за ограничаване, наложени през март. 


Ръстът на потребление и заплати може да подобри резултатите на българската икономика, но политическите трудности по-скоро биха отложили публичните инвестиции и използването на еврофондовете от Плана за възстановяване, посочват от ЕБВР.

Банката предупреждава, че в приблизително половината държави - предимно от бившия съветски блок - в които действа, възстановяването спрямо 2019 г. няма да се случи и тази година. През 2020 г. четири страни - Турция, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, са отчели ръст и тази година ще останат лидери по темп на растеж, а други ще се присъединят към тях през тази година, но има държави, като Черна гора например, която основно заради зависимостта си от туризма ще се възстанови през 2022 г.