Продължава програмата за подкрепа на бизнесите, засегнати от пандемията

Кандидатстването за подпомагане в третия етап е до 22 юни

13:22 | 16 юни 2021
Обновен: 13:23 | 16 юни 2021
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка:  Carla Gottgens/Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси продължава с третата си фаза. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ, според официално съобщение от НАП. Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г. Предвидени са още 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Трета фаза касае фирмите с преустановени дейности или обекти за периодите от 22 до 31 март 2021 г. или до различни дати през април 2021 г., съобразно заповедите на министъра на здравеопазването.

Формулярите за кандидатстване се подават отново по електронен път през Портала за е-услуги на НАП, чрез е-услуга „Подаване на документи за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

От НАП съветват кандидатите, които искат проверката за допустимост на посочените кодове на икономическа дейност, съгласно КИД-2008, да се извършва спрямо данните от годишните отчети за дейността на предприятията за 2020 година, да подадат отчетите си в НСИ преди да кандидатстват за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП.

Допълнителни разяснения за приложимите периоди за кандидатстване, срокове и формуляри за участие във фаза три могат да бъдат намерени в специализираната рубрика „Подкрепа чрез оборотен капитал“ на интернет страницата на НАП, на e-mail infocenter@nra.bg или на информационния телефон на НАП: 0700 18 700.

До момента са изплатени близо 120 млн. лева по първите две фази на програмата, допълват от агенцията.