ОББ стартира предлагането на пилотна програма на ЕИФ COSME Digitalization Pilot в подкрепа на дигитализирането на малки и средни предприятия

09:03 | 29 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
ОББ стартира предлагането на пилотна програма на ЕИФ COSME Digitalization Pilot в подкрепа на дигитализирането на малки и средни предприятия

Обединена българска банка бе избрана от Европейския инвестиционен фонд  за прилагането на програма COSME Digitalization Pilot - пилотна програма, инициирана от Европейската комисия с цел подпомагане на процеса на дигитализация за малки и средни предприятия. ОББ ще бъде първата и към този момент единствена банка в България, която предлага новият продукт под рамката на програма COSME.

С финансовия инструмент се очаква да бъдат отпуснати кредити в размер на 60 млн. лв. с възможност за частично обезпечаване на предоставяни от ОББ инвестиционни кредити, чиято цел е свързана с подобряването на нивото на дигитализация на кандидатстващите предприятия.

COSME Digitalization Pilot ще позволи на ОББ да предлага инвестиционно финансиране при преференциални условия. Максималният размер на ниво сделка е 150 хил. евро, като програмата предоставя безплатна гаранция от 70%. Финансирането е от 12 до 60 месеца.

В обсега на програмата попадат всички малки и средни предприятия, независимо от текущото им ниво на дигитализация, като за участие в програмата се изисква да се покаже, че финансирането ще бъде използвано за подобряване на нивото на дигитализация. Кредити ще могат да бъдат включвани до 30 септември 2023 г.