БНБ удължи крайния срок за искане на отсрочка на плащанията по кредитите

Крайният срок за отсрочване на задълженията на клиентите към банките се удължава до 31 март 2021 г.

18:09 | 14 юли 2020
Обновен: 18:12 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка (БНБ) удължава срока, в който клиентите на банките могат да поискат отсрочка за плащане на задължения до 30 септември т.г., става ясно от съобщение на сайта на централната банка. 

БНБ удължава и крайния срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките до 31 март 2021 г.

От банката уточняват, че удължаването на срока на действие на реда за отсрочване на задължения се отнася за експозиции, за които не е било подадено искане за отсрочване на плащанията преди 22 юни 2020 г.

На 9 юли 2020 г. Управителният съвет на БНБ прие решение, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити, прилагани с оглед на кризата, предизвикана от COVID-19. С промените в насоките се  удължава с три месеца - от 30 юни 2020 г. на 30 септември 2020 г., крайният срок за прилагане на мораториум върху плащанията.

В тази връзка БНБ утвърждава предложено от Асоциацията на банките в България удължаване на срокове във вече приетия „Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества – финансови институции във връзка с въведеното на 13.03.2020 г. от Народното събрание извънредно положение, произтичащо от пандемията от COVID-19”, посочва се в съобщението.

БНБ освен това ще започне да публикува ежемесечно агрегирана информация във връзка с постъпилите и одобрени искания до банките за отсрочване на задълженията по настоящия ред. 

Информация за април, май и юни 2020 г. ще бъде публикувана на 31 юли 2020 г. За последващите месеци от действието на утвърдения ред месечна информация ще се публикува в края на последния работен ден на месеца, следващ отчетния период.