Отпадат ограниченията за работата на нощните заведения

Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева

15:59 | 12 юли 2020
Обновен: 16:23 | 12 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Отпадат ограниченията за работата на нощните заведения при спазване на определени противоепидемични мерки. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в рамките на брифинг пред здравното министерство. Посещенията в заведенията на открито и закрито вече са позволени при спазване на площ от 1 кв. м на човек. 

Новите мерки влизат в сила от понеделник (13 юли). 

"Ангажиментът, който поеха представителите на сектора, беше, че всички посещения и дейности, които в момента се разрешава да се реализират, ще бъдат организирани при строг контол от тяхна и наша страна", коментира Начева.

От брифинга стана ясно, че при настъпване на повишаване на новите случаи в страната, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации.

Промяната влиза в сила само няколко дни, след като здравният министър Кирил Ананиев обяви, че част от мерките срещу коронавируса у нас ще бъдат затегнати отново заради ръста на новозаразените. 

"Бройката на новозаразените не е скочила заради заведенията, а заради повечето тестове”, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред журналисти. Той посочи, че всички заведения са оборудвани с всичко необходимо, изисквано от здравното министерство.

"Ние не сме развъдник на заразата", заяви Алибегов. 

Той добави, че спазването на мерките и продължаване на работата е единственият начин за справяне със ситуацията, тъй като изглежда пандемията няма да отшуми скоро.  

"80 хиляди души имат право да упражняват своята професия", добави Алибегов.