Караниколов: Възможно е България да разговаря за инвестиция на Volkswagen

Щом не сме отказани, значи имаме шанс, коментира икономическият министър

18:57 | 2 юли 2020
Обновен: 19:03 | 2 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Министърът на икономиката Емил Караниколов. Снимка: БГНЕС
Министърът на икономиката Емил Караниколов. Снимка: БГНЕС

България може да предложи инвестиция на Volkswagen, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР.

„Възможно е България да разговаря за инвестиция на Volkswagen, но под друга форма“, коментира Караниколов. „Щом не сме отказани, значи имаме шанс“, добави той.

Преди дни германският автомобилостроител обяви, че се отказва да строи завод в Турция. Причините се оказаха икономически мотивирани с последиците от коронавирусната криза. България беше една от държавите в плановете на Volkswagen.

Според Росен Плевнелиев, който е член на Управителния съвет на Автомобилния клъстер, България може да предложи развоен център за до 5000 души. Той смята, че сред причините германската компания компанията да се откаже е Турция е упадащата демокрация в страната.  

Преди близо година премиерът Бойко Борисов изпрати до германския вестник Handelsblatt становище, в което изтъкна по-добро местоположение на България от всяка страна в региона по отношение на инвестиционния риск и подчерта, че инвестицията ще бъде положителна за цяла Източна Европа, припомня БНР. 

Като предимства Борисов посочи и конкурентната данъчна система, удобните за бизнеса регулации, държавната помощ, добрите транспортни връзки и ниските разходи за труд.

„Цял свят знае, че сме добри сега и малко да се отпуши икономиката в света, ще видиш колко ще дойдат тук“, коментира в четвъртък премиерът.