Владислав Горанов: ERM II ще бъде думата на 2020 г.

Реалистичните срокове за влизане на България в чакалнята на еврозоната са до края на април следващата година, смята финансовият министър

14:49 | 21 декември 2019
Финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ERM II ще бъде думата на 2020 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в обзорното предаване „Годината“ на Дарик радио. Тази на 2019 г. е растеж, посочи още той.

“Очакваме тази година икономиката да реализира ръст от 3,6 %, който е един от най-добрите в Европейския съюз”, посочи Горанов.

Той отбеляза, че процесът за присъединяването на България в ERM II се движи според предварителните консултации с европейски партньори. Горанов обясни, че след проверката на шестте банки от Европейската централна банка (ЕЦБ), е имало необходимост две български банки да засилят капиталовите си буфери, като е отнело малко време те да разработят своите планове и да бъдат утвърдени от ЕЦБ и от Българската народна банка. “В момента текат сроковете, в които тези планове ще бъдат изпълнени”, посочи той.

Министърът коментира етапите на процеса по присъединяването, като припомни, че през лятото на 2018 г. нашата страна е подала сигнал, че иска едновременно присъединяване към ERM II и устаноявяване на тясно сътрудничество с банковия съюз. “Сега изчакваме положителна оценка на ЕЦБ за изпълнението на плановете за увеличението на капиталовите буфери на двете наши банки”, отбеляза той.  

На въпрос за това какви са сроковете за приключване на процеса, министър Горанов отговори, че реалистичните срокове България да влезе в т.нар. „чакалня“ за еврозоната са до края на април 2020 г.

Според мнението на финансовия министър заради валутния борд и фиксирания валутен курс нашата страна няма причина да стои в ERM II, но такива са правилата и там престоят е минимум две години.

Владислав Горанов каза още, че очаква две-три години да е срокът, в който да стоим в ЕRM II, и ако през април 2020 г. влезем в ERM II, на 1 януари 2023 г. е логично да осъмнем с евро валутата.