Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Решението за ERM II ще е ключовото събитие за България през 2020 г.

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, Светът е бизнес, 18.12.2019

21:08 | 18 декември 2019

Решението дали България ще се присъедини към валутния механизъм ERM II е ключово за 2020 г. Присъединяването би дало тласък на икономиката и външните инвестиции и би повишило интереса към страната. Това каза Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Колчев изрази оптимизъм относно развитието на България през следващата година. Според него икономическият растеж ще надвиши 3%, независимо дали страната ще се присъедини към чакалнята на еврозоната. “Рецесия в Европа би забавила растежа у нас, но няма да се пренесе и тук”, коментира още експертът.

Колчев се спря и на динамиката на международните пазари през изминалата година.

Според него Вашингтон и Пекин ще сключат примирие, което да бъде отчетено като успех за президента Доналд Тръмп преди изборите в САЩ.

“Като цяло проблемите между САЩ и Китай са фундаментални и те трябва да са обект на много по-задълбочен анализ и по-сериозни преговори, каквито до този момент липсват”.

“Конфронтацията оттук нататък може да не е толкова остра, за да не влияе на пазарите, тъй като и двете страни нямат сметка от това, но със сигурност ще продължи поне докато се намери някакъв нов баланс”, смята гостът.

По думите на Колчев Brexit най-вероятно ще има в началото на следващата година, а тепърва пазарите ще наблюдават ефектите от процеса върху британската и европейска икономика.

“Със сигурност поне през първите 6 месеца след Brexit ще има сериозни турбуленции в търговията”.

Все пак Колчев смята, че сериозни сътресения на пазарите няма да има през 2020 г., стига да няма и големи извънсистемни влияния. Гостът очаква настроенията на борсите да са балансирани.