Седем са заявките за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене"

Сред кандидатите има и български компании

12:35 | 20 август 2019
Обновен: 12:37 | 20 август 2019
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Общо 13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Седем от тях кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на централата. Това стана ясно на пресконференция на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, пише Investor.bg.

Кандидатстват китайски, корейски, руски, български и германски участници. Заявленията се разделят на три категории – стратегически инвеститори, участие чрез закупуване на оборудване и изкупуване на електроенергия.

Две са за участие в проекта за доставка на оборудването и структурата по осигуряване на финансиране и четири са заявленията, които съдържат информация за миноритарен дял и закупуване на електрическа енергия.

Кратката листа ще е готова до 90 дни

Заявленията ще бъдат разпределени в два списъка – изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял. Кратката листата трябва да бъде готова до 90 дни, след което ще бъде отправена покана за оферти. 

"В срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще изготви кратка листа на фирмите, заявили интерес за участие в проекта АЕЦ „Белене“ като стратегически инвеститори", информира енергийният министър.

Българската страна ще участва в проекта чрез Националната електрическа компания (НЕК) и чрез своите активи, но участието ще представлява блокираща квота около 34%, която да оказва влияние върху важните решения, свързани с проекта.

В момента тече процедура за прелицензиране на НЕК, след което ще има яснота с какви материални и нематериални активи ще влезе държавата в проекта.

Комисията, която ще прави оценка на офертите, ще бъде ръководена от Жаклин Коен от НЕК и в състава ѝ ще влизат юристи и икономисти.

Без чуждестранен консултант

Теменужка Петкова посочи също, че на този етап не се очаква чуждестранен консултант по проекта. Министърът допълни също, че процедурата не е по обществени поръчки и не се предвижда обжалване, но всеки има право на определени претенции.

Тя напомни, че правителството започна процедурата за избор на стратегически инвеститор през май тази година в опит да придвижи спрения през 2012 г. проект. Определен е индикативен срок 22 май 2020 г., до който ще се преговаря с компаниите, които са подали заявление за участие в процедурата.

Вижте повече в Investor.bg.