Vivacom подава жалба в КЗК срещу Apple

Случаят касае евентуална злоупотреба с по-силна пазарна позиция при договаряне

16:27 | 15 юли 2019
Снимка: Vivacom
Снимка: Vivacom

Най-големият по приходи български телекомуникационен оператор – Vivacom, подаде  жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу американския производител на потребителска електроника Apple Inc., съобщава Investor.bg, като се позовава на кратко съобщение в сайта на регулатора.

От оскъдните данни става ясно, че случаят касае евентуална злоупотреба с по-силна пазарна позиция при договаряне.

КЗК е открила производство по случая, като при установено нарушение българският закон предвижда санкция в размер на до 10 на сто от приходите по дейността, за която става дума, на територията на страната.

Investor припомня, че Vivacom е единственият български оператор, който не продава премиум апарата iPhone. Вероятно жалбата касае именно този факт.

Жалбата е подадена в период, в който операторът се готви за продажба, след като стана ясно, че мажоритарният собственик Спас Русев  е наел Lazard за консултант по сделката.

Потенциална сделка би увеличила още повече оценените на почти 15 млрд. долара сливания в Източна Европа, обявени през тази година по данни от Bloomberg. През 2018 година BC Partners се договори да придобие контрол на United Group BV, медийна и телекомуникационна компания в Югоизточна Европа, от KKR & Co. Сделката оценява компанията на около 2,6 милиарда евро, заяви тогава източник, запознат с продажбата.