Цацаров иска паспортите на трима руснаци и казахстанец под натиск от ЕК

Европейската комисия обвинява България, че създава предпоставки за предоставяне на гражданство на престъпници от трети страни

16:40 | 28 юни 2019
Главният прокурор Сотир Цацаров е приел критиката от Европейската комисия наистина сериозно. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bloomberg TV Bulgaria
Главният прокурор Сотир Цацаров е приел критиката от Европейската комисия наистина сериозно. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bloomberg TV Bulgaria

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе иск в Парламента за отнемането на паспортите на руснаците Сергей Дружинин, Владислав Левицкий и Галина Улютина и казахстанеца Кахир Рахимов, обвинявайки ги в неспазване на регламента за получаване на българско гражданство, предаде Ройтерс, цитиран от Bloomberg терминал.

Решението идва под натиск от Европейската комисия, която обвини страната ни, че създава предпоставки за предоставяне на гражданство на криминално проявени лица и престъпни групировки. Правителството планира да внесе промени по закона, за да прекъсне порочната практика. На този етап чужденци могат законно да си „купуват“ български паспорти срещу сумата от 1 млн. лв. Сумата трябва да бъде инвестирана в местната икономика, като свидетелство за намеренията на въпросните.

Цацаров посочва в иска си, че Дружинин и Рахимов са укрили дискредитираща информация, когато през 2011 г. са получили своите международни документи. Левицкий и Улютина пък не са отговорили на финансовото изискване на страната ни, според главния прокурор.

Галина Улютина е съпруга на зам.-директора на руската банка ВТБ Юри Соловиев.

„В прокуратурата постъпи информация от Държавна агенция „Национална сигурност“, че са извършени нарушения и не са изпълнени условия при придобиването на гражданство от въпросните лица“, казва Сотир Цацаров.

Искът е в Правосъдното министерство и се очаква да стигне до президента Румен Радев за вземане на окончателно решение по казуса.