БНБ отрече да има риск за курса на лева към еврото

От БНБ казват, че не са водили разговори с Министерство на финансите за такава промяна, освен това казват, че е невъзможна.

19:35 | 15 март 2023
Обновен: 20:22 | 15 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Reuters
Снимка: Reuters

Представители на Българската народна банка (БНБ) заявиха, че няма причина да бъде променян курса на лева към еврото, както и че подобни твърдения са "некомпетентни и безотговорни". Те отговориха на въпроси на БТА, след като днес в медийното пространство се появиха публикации за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към Министерски съвет, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси, ако не се предприемат спешни действия.

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев/евро може да бъде променен, от БНБ отговарят: "Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение - бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни".

От централната банка посочват още, че не са водени разговори между техни представители и на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса.

От БНБ допълват, че "такава промяна е невъзможна“.

По-рано днес БГНЕС писа за доклад на финансовия министър Росица Велкова до Министерския съвет, в който се посочва, че България има сериозни финансови проблеми и че дори страната е заплашена от фалит.

„За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите“, пише финансовият министър в доклада.

Според разчетите на ведомството бюджетният дефицит има риск да нарасне до почти 7% от БВП, което ще влоши фискалната устойчивост.

Една от предвижданите мерки е въвеждане на еднократен данък от 33% върху свръхпечалбите на всички фирми в България (с изключение на публичните предприятия) за второто полугодие на 2023 г.

Предвижда се също така възстановяване на някои от намалените ДДС ставки. По-ниско ДДС ще остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще има увеличение и на тол таксите и концесионните възнаграждения, ограничаване на командировки, представителни разходи и разходи за издръжка и др. мерки.