България отива на нови избори след неуспешен опит на БСП да изпълни мандата

Радев трябва да реши дали да остави време на сегашния парламент да проведе процедурата по избора на нов шеф на КЕВР или веднага ще разпусне парламента

11:40 | 27 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Връчването на мандата на БСП. Снимка: БГНЕС
Връчването на мандата на БСП. Снимка: БГНЕС

БСП ще върне неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев в четвъртък, съобщи председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски, цитиран от БНР.

Депутатите от "Има такъв народ", заедно с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", не позволиха тази сутрин на парламента да разгледа и гласува управленската и законодателната програми на "Продължаваме промяната, БСП и "Демократична България".

Във вторник от левицата решиха, че ще внесат за гласуване в Народното събрание проектите на управленска и законодателна програми, изработени съвместно с ПП и ДБ. Ако успееха да съберат мнозинство в подкрепа на програмите, от БСП възнамеряваха да предложат кабинет и да номинират Асен Василев от ПП за премиер.

Проектът беше предвиден да влезе за разглеждане в пленарната зала на парламента в четвъртък.

По предложение на опозицията, със 119 гласа "за", 106 "против" и един "въздържал се" и след прегласуване, от седмичната програма на парламента отпадна проекторешението, внесено от БСП, за приемане на законодателна програма на парламента за периода юли-декември 2022 г.

„В тази ситуация ние утре ще върнем мандата“, обяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски на брифинг в парламента, минути след като точката за проекторешението за Законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца бе отхвърлена от дневния ред на парламента.

"Под ръководството на Десислава Атанасова и Йордан Цонев парламентарните групи на ИТН, ДПС и „Възраждане“ извадиха от програмата на парламента именно законодателната програма, предложена от БСП. Ясно стана, че „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС", коментира Свиленски.

"Последните седмици разработихме програма, включваща предложенията на ИТН, и отразяваща как искахме да се развие България. Опасността, която предстои пред държавата, е на отговорността на онези, които не подкрепиха това Бъгария да има работещи парламент и правителство", заяви Свиленски. "Отговорността сега е изцяло на президента", завърши той.

От БСП коментираха в края на миналата седмица, че ще опитат да задържат мандата до избора на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като Конституционният съд постанови, че изборът на Станислав Тодоров противоречи на Конституцията.

Държавният глава Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в началото на миналата седмица. Партията проведе преговори с досегашните си партньори в управлението, но запис от вътрешнопартийно събрание на "Демократична България" накара лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да изтегли партията от преговорите.

След връщането на мандата президентът Румен Радев ще назначи ново служебно правителство и ще насрочи дата за избори.