Приликите и разликите в Черния петък между България и САЩ

Цвети Методиев онлайн предприемач в Amzon Сащ и Канада и eMag България

18:05 | 19 ноември 2021
Обновен: 18:25 | 19 ноември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В България Черния петък е сравнително ново явление. Ето защо тук той не се очаква с такова огромно вълнение, както е в САЩ. Липсват задръстванията, безкрайните опашки и масовото струпване на клиенти в търговските обекти. Но това безспорно е един от най-оборотните дни за търговците в страната, споделя Цвети Методиев онлайн предприемач в Amazon САЩ и Канада.

Черният петък има дългогодишна традиция в САЩ, където консуматорската култура е на едно от челните места в света. Той съществува още от началото на 60-те години на миналия век и е петъкът след Деня на благодарността. Денят поставя началото на пазаруването за коледните празници. В САЩ, и голяма част от западния свят е дългоочакван и е съпроводен с масирана рекламна кампания дълго време преди настъпването му. Това спомага изключително много за неговата популярност и създава очакване у потребителите, която нараства с всяка изминала. Еуфорията около Черния петък отдавна е излязла извън границите на Америка. Цвети Методиев има бизнес, който е изцяло онлайн и работи на пазарите в САЩ и Канада.

“И на двете места този ден година след година бележи все по-високи рекорди по продажби. Именно това е периодът, в който търговците отчитат най-високите си обороти.”

Младият предприемач е на мнението, че американският пазар е сред най-развитите онлайн пазари в света. Имат дългогодишна история и онлайн пазаруването се превърнало в част от културата на хората. За това спомагат и големите платформи за онлайн пазаруване като Amazon и eBay, които отдавна са утвърдени.

“Една от фундаменталните разлики между пазара в САЩ и България е наложилото се картово плащане за онлайн поръчки в САЩ, което тук все още не е предпочитано, за сметка на наложения платеж. Клиентите на запад имат увереността, че когато платят с карта онлайн, техните данни са защитени и в случай на проблем с поръчката могат да възстановят похарчената сума.”

До голяма степен това се дължи на грижата към клиента и сигурността, които предлагат всички участници по веригата - издателите на кредитните карти, банките и не на последно място - платформите за пазаруване.

В България ситуацията е доста по-различна. Тук се предпочита опцията за плащане на при получаване след преглед и тест. Това забавя много процеса и значително възпрепятства развитието на онлайн пазара в страната. "Липсата на доверие в платформите от страна на потребителите, притеснението за сигурността на данните на кредитните карти, когато се въведат в чужд сайт и разбира се, отсъствието на голям, световно утвърден портал за продажби като Amazon на нашия пазар."

“В момента тази ниша се заема от няколко по-малки платформи и онлайн магазини в отделни сфери - дрехи, козметика и др.”

Обръщаме се към eMAG България, лидерът в онлайн продажбите у нас.

От самото си създаване преди 20 години, компанията постоянно инвестира в технологии и инфраструктура, които помагат на клиентите да спестят време и пари. Винаги се подготвят напред във времето и планират внимателно, за да гарантираме отлично потребителско изживяване – от поръчката до доставката.

Днес се провежда деветото издание на кампания им Black Friday в България и очакват то да е най-голямото в нейната история в страната.

"За целта започнахме подготовката за събитието още през лятото. Направени са сериозни инвестиции в нов склад, технологии и шоурум мрежата ни, за да дадем възможност на хората да се насладят на добро изживяване с електронната търговия. Според нас пазарът на електронна търговия в България има сериозен потенциал за развитие и всяка следваща Black Friday кампания на eMAG е по-успешна от предишната.”

По данни, предоставени от eMAG за първите два часа от кампанията, има поръчки за над 21,15 милиона лева на 113 549 броя продукта. Това прави 20% повече продадени продукти и 32% увеличение на стойността, в сравнение с предишното издание на кампанията

За два часа са имало 570 000 посещения на платформата, като 79,47% от посещенията са от мобилни устройства през приложението на eMAG. Първите разпродадени техни продукта са лаптоп, телевизор и пералня, а най-голям брой поръчки на хиляда жители са направени от Кърджали, Смолян, Ямбол, Русе и Добрич. Само 23,77% от поръчките са платени с карта, споделят още от фирмата.

Обръщаме се отново към Цвети Методиев относно опасенията на много българи, покрай Черния петък за това дали има измами.

Споделя, че нарушения могат да бъдат регистрирани не само по време на Черния петък, но и през цялата година. Затова съветва всеки да бъде особено внимателен, когато пазарува онлайн, особено ако това става през малки, непознати до момента онлайн магазини.

“По време на кампанията за Черния петък клиентите трябва да знаят че често срещана практика е цените да бъдат изкуствено завишавани малко преди началото, така че посочените намаления всъщност да образуват крайна цена много близка до стандартната цена на продукта.” Трябва да се правят и разлики между реалните намаления и чувството за намаление, което кара потребителите да пазаруват по-смело от обикновено. Това чувство може да бъде засилено чрез много хитрости, които търговците използват, за да накарат клиентите да вземат бързо и импулсивно решение за покупка, вярвайки че това е най-изгодният момент за тях. “Подобни методи за “scarcity” (чувство за спешност) са: таймери с обратно броене, оставащи единични бройки от желан продукт и др.”

Важно е да се отбележи, че по време на подобни кампании е възможно значително забавяне на доставките. Причината за това е, че всеки търговец има определен капацитет за обработка на поръчки, който в периоди на интензивни продажби често пъти се надвишава и това увеличава времето, необходимо за изпращане на пратката. Това рефлектира и върху спедиторските компании, които също бележат пик в заетостта си. Ето защо, често пъти се оказва че трябва да изчакаме повече от очакваното, за да получим стоката.

Цвети Методиев дава съвета, когато сме в онлайн среда, че можем много лесно и бързо да проверим каква е цената на продукта, които искаме да закупим и в други конкурентни онлайн магазини. Това ни позволява да изберем най-добрата цена, а от друга страна - значително засилва конкуренцията между търговците. COVID-19 кризата е дала сериозно отражение на компании като FedEx и UPS, защото в пика на пандемията те са работели с намален капацитет от служители и това е довело до забавяне на доставки и редица проблеми по веригата. Това кара онлайн търговците в САЩ, да бъдат доста по-внимателни и дори нарочно да ограничат продажбите си, за да могат да се подсигурени всички стоки да бъдат доставени в срок.


Пандемията определено е оказва силно влияние върху процеса на пазаруване и онлайн пазаруването постепенно заема все по-голям дял спрямо пазаруването във физически магазини и пандемията значително за бърза този процес дори и в България. Представителите на eMAG споделят, че България се представя отлично в групата с другите държави, където опeрира.

“Пандемията със сигурност е ускори навлизането на електронната търговия, но ние като компания бяхме подготвени да посрещнем нарасналото търсене. Това, което виждаме, е, че въпреки че хората вече не са принудени да пазаруват основно онлайн поради ограничителните мерки, нашата потребителска база продължава да расте всеки месец.”

Много хора са откриха eMAG и предимствата на онлайн пазаруването заради последователните добри оферти на огромен брой продукти, както и множеството опции за плащане и доставка, както и постоянно подобряване на потребителското изживяване.