Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Пълната автоматизация на производства е ненужна и може да е рискова за компаниите

Денис Исметов, президент на Клуба по роботика към Техническия университет, Футуризъм, 30.11.2023 г.

21:35 | 30 ноември 2023
Обновен: 16:27 | 1 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Индустрията е сферата, която печели най-много от развитието на роботите, но на практика всеки електроуред в домовете на хората на практика е робот. Сред върховите постижения в роботиката са и нанороботите, които се използват в медицината, а последните усилия в сферата са насочени към интегриране на изкуствен интелект в тях, за да станат роботите изцяло независими. До 10 години е напълно възможно в някои сектори, като строителството, цялата работа да се извършва от роботи. Това каза Денис Исметов, президент на Клуба по роботика към Техническия университет в София в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

Създаването на един робот е изключително сложно, защото изисква сериозни умения, много математически изчисления и много различни материали и технологии за самата изработка. Самите роботи могат да се разделят на много категории - от битовите роботи за дома до тези, които се ползват в индустрията, строителството и архитектурата. 

Роботиката е понятие, което съществува от много години, но най-новите развития в тази сфера са свързани с интеграцията на изкуствен интелект в него, каза Исметов. 

"Западът изключително много напредва в този отрасъл. Китай е водещ, а Европа е на второ място. Водещото тепърва е създаването на изцяло автономен робот, който да взима решения сам в определени ситуации.

Всички видове роботи се развиват много в последните години - всеки електроуред на практика вече е робот, каза събеседникът. Вече се правят и нанороботи, които да подпомагат медицинските процедури. 

Относно внедряването на робот в определена област, Исмететов каза, че това е дълъг и сложен процес, като първо има нужда той да бъде тестван и валидиран. Този процес значително се ускорява от симулации извършвани с помощта на суперкомпютри. Тя позволява на инженерите да проверят дали един процес е ефективен или не.

"Само преди 5 години това нещо трябваше да се тества или се изискваше по-специфична периферия. С разрастването на техниката можем с по-ниска инвестиция да постигнем по-високи резултати.

Събеседникът посочи, че в последните години са били разработени изключително много аксеператорски и друг тип програми свързани с изкуствен интелект.

"Не трябва да забравяме, че изкуственият интелект все още се пише от истинския"

Кои са най-големите предизвикателства пред цялостната автоматизация на всички индустрии? Готвят ли се достатъчно добре компании и институции за навлизането на роботите? Наблюдава ли се засилен интерес към обучението по роботика? В кои сфери роботите ще бъдат най-полезни?

Гледайте целия разговор във видеото.

В предаването вижте още: Ново лечение възстановява обонянието при пациенти с дълъг Covid, космическият телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) откри метан и водни пари в атмосферата на екзопланета, наречена WASP-80 b, изследователи от от Тексаския университет в Остин са открили, че бактериите могат да използват механизми, подобни на паметта, които влияят върху поведението им при инфектиране на хората/

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.