Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Обществата на бъдещето - по-пряка демокрация и деглобализация

Боян Бенев, предприемач и писател, "Футуризъм", 14.09.2023 г.

22:30 | 14 септември 2023
Обновен: 18:42 | 15 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Поляризацията в последните години води до все по-голяма фрагментация и по-голяма роля на града и местните общности, а това ще доведе и до по-пряко участие на гражданите в тяхното управление. Демокрацията няма да изчезне като метод на управление, а хватката на авторитарните режими постоянно ще се отпуска и затяга в зависимост от тяхната ефикасност. Това каза предприемачът и писател Боян Бенев в предаването „Футуризъм“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

В следващите 10-15 години ще има повече местно ниво на работа и по-малки локални центрове на работа, поради това хората ще имат много по-голямо участие в тяхната общност, защото органите, които взимат решенията ще бъдат по-близо до тях, смята Бенев.

Според него и корпорациите по света се замислят дали работата им се върши достатъчно ефикасно и преминават към по-близки, локални и фрагментирани решения.

Относно сблъсъка между демократичните и авторитарните режими на управление той казва, че и двата модела имат много различни измерения, като и при демокрацията може да има много пречки за обикновения човек да участва в управленските решения и политиката. Бенев обаче казва, че авторитарните режими трудно ще се задържат завинаги, защото ако оказват прекомерен натиск върху обществата си, това в един момент ще избие и ще се стигне до промяна.

„Ако един режим стане твърде авторитарен, в един момент гражданите ще спрат да търпят и ще реагират. Дори този режим да действа силово, след 10-20-50 години той повече няма да може да се поддържа“.

Относно образованието на бъдещето предприемачът смята, че няма належаща нужда от промени в образователните програми, а по-скоро от вдъхновяващи преподаватели, които да отключат таланта на децата.

„Институционалното образование трябва да даде амбиция на децата. От една страна да им покаже, че могат да се реализират, но и да им покаже, че има източници и начини, по които могат да го направят. И има инструменти и надежда за това.“

Какво ще определя режимите на управление в бъдеще, какви предмети ще изучават учениците и кои технологии ще им помагат?

Гледайте целия разговор във видеото.

В предаването ще видите още и за открит нов потенциален виновник за болестта на Алцхаймер, за първия модел на човешки ембрион от стволови клетки, култивирани в лаборатория, които дават изцяло нов поглед върху критичната първа седмица след закрепването им в стената на матката. Ще може да научите повече за новия изкуствен бъбрек, който би могъл да промени бъдещето на трансплантациите и за кръвен тест, който открива синдром на хроничната умора с точност от над 90%.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.