Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Сградите на бъдещето - леки конструкции от прозрачно дърво и регенериращ се бетон

арх. Трифон Пеев, съосновател на 3Arch Design, "Футуризъм", 20.07.2023 г.

21:35 | 20 юли 2023
Обновен: 18:09 | 27 юли 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденциите в интериорния дизайн и архитектурата и строителството са свързани с употребата на все повече екологични материали, като прозрачно баусово дърво, тапети с интегрирани растения, пространства, които са по-просторни и могат лесно да се преустройват в такива с по-голям брой стаи или допълнителен офис. Те ще са направени от олекотени материали, като бетон с армировка от въглеродни нишки, коноп или рециклирани материали, а в бъдеще и с регенериращ се бетон и прозрачни слънчеви панели. Това каза архитект Трифон Пеев, съосновател и управляващ директор на 3Arch Design в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

Все повече хора търсят естествени материали, които да ги свързват с природата, като корковите настилки или естественият скандинавски мъх. Той придава уют на помещенията и се използва като естествен влагоизмервател. 

"Ако влажността е по-ниска, той става по-твърд, а ако е по-висока, той абсорбира част от нея".

Освен това се обръща и повече внимание на комфорта и здравословния начин на живот чрез по-големи пространства, повече тераси и по-голям двор с хубава гледка, каза още Пеев. 

Относно най-новите технологии в сектора, той разказа, че се обръща голямо внимание на разработката на различни видове бетон, тъй като това е вторият най-използван материал в света след водата. Две от тях са биобетонът, който съдържа специални бактерии, желатин и пясък, както и регенериращият се бетон. За сега това е само разработка, но той би могъл сам да запълва образувала се пукнатина, а в бъдеще и цялостно да се използва за ремонт на повредени бетонови настилки. 

Друга търсена технология е свързана с контрола на светлината в сградите. Тя вече се постига чрез специални електрохроматични фолиа, които могат да се затъмняват чрез електричество, както и стъклопакети пълни със специален газ, който пък може да контролира температурата в помещенията. 

Какви още технологии използват хората, за да направят помещенията по-приятни за обитаване и по-адаптивни към своите нужди? 

Вижте цялото интервю във видеото

В предаването може да научите и за нов метод, който може да лекува пълна цветна слепота, филтър, който засича вирусни частици в реално време, първият двуизмерен чип в света, каква е целта на космическата мисия на Индия до Луната и още теми от науката.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ можете да намерите тук.