Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Нашите деца може да живеят в свят на равнопоставеност между хората и AI

Явор Джонев, председател на Фондация за образователна трансформация, "Футуризъм", 01.06.2023 г.

21:35 | 1 юни 2023
Обновен: 21:56 | 1 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Образователната система е функция на обществото, но за да кажем как може да се развива тя трябва да можем да си представим как ще се промени обществото в културно, социално-икономическо и политическо ниво, за да разберем от какво ще се нуждае то. Скоростта на промени в нашия живот е невиждана и хората не сме пригодени да се справяме добре с толкова резки промени, но все пак сме стигнали до такова ниво именно защото можем да се адаптираме. Мисля, че трябва да учим децата на промяна в универсални компетенции, които ще им бъдат от полза за всяка една ситуация в бъдеще, която ние дори не можем да предвидим. Това каза Явор Джонев, председател на Фондация за образователна трансформация в ефира на предаването Футуризъм по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев

Джонев каза, че скоростта на промените в нашето общество затруднява изключително много изготвянето на дългосрочни прогнози, защото във всеки един момент може да настъпи ново предизвикателство или криза, а в последните години кризите се случват още по-често. 

Първо трябва да предвидим какви промени предстоят в културно отношение, социално-икономическо и политическо естество. Въпросът за енергията и опазването на природата също са много важни. Единственият начин, който е измислен е да се предвиждат възможни сценарии на развитие по различни параметри и да се разглежда кой от тях се развива, а понякога те се развиват и паралелно.

Образователната система е функция на обществото – тя служи на обществото. Следователно за да можем да кажем как да се развие тя, трябва да можем да си представим определено общество и да видим от каква функция ще има нужда то.

В последните години ситуацията се развива с безпрецедентна скорост и човешките същества не са пригодени добре за такова развитие, но именно затова сме станали човеци, защото можем да се адаптираме, поне докато не измислим нещо, което е по-адаптивно от нас, както изглежда сме напът да направим, каза още той.

На въпрос как ще се справят хората с резките промени, гостът прогнозира, че по-възрастните няма да могат, а надеждата е в младите и в децата, които сега навлизат в образователните системи.

Трябва да ги учим на промяна на тези универсални компетенции, които ще им бъдат от полза за всяка една ситуация в бъдеще, която ние дори не можем да предвидим.

Самата концепция, че ти се развиваш в определен сектор вече е под въпрос.

Най-важна за хората е способността да разбират сложни неща и системи, да мислят творчески и абстрактно, обясни Джонев.

За да могат да се научат тези способности, те трябва да са на базата на конкретни проблеми и преживявания, които човекът натрупва през живота си, за да прави дълги връзки между различни концепции, каза още той, но посочи, че префокусирането върху универсални компетентности не означава да се забрави реалното знание, практическият опит, науките и техните базови положения.

При универсалните компетентности вече няма нужда съдържанието да бъде универсално за всички освен базови понятия и концепции за устройството и работата на света. Имаме реална възможност да вградим много голямо разнообразие в образователната система, защото всеки ще е учил нещо различно.

Ако всеки допринася към тази система със своите знания, това може да я направи много по-богата, още повече, че тук на помощ ще идват и агентите с изкуствен интелект. Вече говорим за много тясна връзка между хората и ИИ в процеса на създаване на нови неща.

Джонев прогнозира, че в бъдеще е възможно всяко дете да има на разположение висококвалифициран асистент от най-ранна детска възраст, който работи с учителите му и да е запознат с всеки интелектуален и емоционален скок или срив.

Какви етични проблеми поставя такова развитие? Колко сериозни са рисковете изкуственият интелект да започне да манипулира хората и застрашава ли това устоите на демокрацията?

Гледайте целия разговор във видеото.  

От него ще може да разберете как изкуственият интелект ускорява търсенето на лекарства и може да помогне за диагностициране на заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и рак? 

Как учени помогнаха на човек с прекъснат гръбначен мозък да възстанови движението на крайниците си със силата на мисълта?