Генсингър от Intel очаква баланс при чиповете през 2024

Пат Генсингър, директор на Intel, Давос 2022

12:30 | 24 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Предаваме от Давос за телевизионната и радио аудитория на Bloomberg. Тук съм с Пат Генсингър, директор на Intel. Светът се бори със смущенията във веригине на доставка и недостигът на чипове. Може би има светлина в тунела, може би ще има подобрение във второто полугодие, казват някои. Но вие не сте такъв оптимист. Казвате, че няма да стане до 2024?

Да, определено смятаме, че балансът между търсене и предлагане ще бъде постигнат през 2024г. Преди година казах, че ще стане през 2023г. След това имаше изтегляне на част от веригите за доставка на оборудване.

Така че нашето оборудване от заводите, които строим бе изтеглено.

Като цяло 2024г ще е годината, когато ще започне балансиране на веригите на доставка на полупроводници.

Какво предстои тогава, преди нещата да се подобрят? Например на пристанищата в Китай има 50-60 кораба, които просто чакат да бъдат разтоварени. Това създава много глабоволия.

Да. Проблемите с веригите на доставка в Китай се появяват на фона на много други проблеми със снабдяването. Трябва да изгладим тези неща.

Може би и смекчаването леко на икономиката, смекчаването на потребителя дава известно облекчение. Но все още поддържаме 2024.

Пристанищата на Шанхай създават малко повече торбуленция в краткосрочен план.

Говорите за глобално забавяне, но Кристалина Георгиева каза, че не очаква глобална рецесия. Определено обаче има забавяне. Какво означава разрушаване на търсенето? Какво очаквате?

Определено откриваме леко смекчаване при потреблението.

Колко точно? Ще ни дадете ли цифра?

Видяхте отчета ни. Значително е, редица процентни пункта по-ниско. Първоначално очаквахме индустрията на персоналните компютри да е с няколко пункта ръст тази година. Сега това остава без промяна или дори лек спад с пункт. Значително отклонение.

При бизнес потребителите обаче няма промяна. Там продължаваме да имаме силен ръст.

Заради инфлационните тревоги, затягането на монетарната политика, прекъсването на веригите на доставка, ситуацията става малко по-напрегната за няколко тримесечия.