Имотният пазар в София: Очаква се забавяне, но грандиозно падане няма да има

Христо Георгиев, управител на iHOME Real Estate Bulgaria, Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo Finest Estates, Имот: Взет или нает, 20.10.2022

13:30 | 20 октомври 2022
Автор: Николета Рилска

Обемът на сделките с недвижими имоти в София вероятно ще се понижи до края на 2022 г., но няма да има грандиозно падане на пазара. Около това мнение се обединиха Христо Георгиев, управител на iHOME Real Estate Bulgaria, и Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo Finest Estates, в подкаста Имот: Взет или нает с водещ Снежана Стойчева.

По думите на Стоянова на купувачите ще им трябва време, за да осъзнаят, че депозитите им се „изяждат“ от инфлацията.

„Ще има забавяне в динамиката, но няма да е Апокалипсисът, който всички купувачи очакват“.

Георгиев добави, че суровините и материалите, които се влагат в новото строителство, не са намалели; инфлацията все още е двуцифрена; търсенето е налице – всички тези фактори сочат, че няма да има голямо понижение на цените от рода на 30-40%.

„Търсене има, въпрос е да се намери пресечната точка между предлагащия и търсещия, което се случва все по-трудно… Банките са важни, а те не показват, че ще подходят рестриктивно към кредитополучателите си... Сделки има и ще има, но няма да са с този галопиращ темп, както беше през първите шест месеца на годината“.

През следващата година експертите очакват спокоен и балансиран пазар. Стоянова изтъкна, че „сме далеч от неприятните лихви по ипотечните кредити от предходната криза“.

„Следващата година вероятно ще бъде с по-ниска динамика от тази, но в никакъв случай няма да е лоша година за имотния пазар“.

Според Георгиев преориентирането на търсенето към по-големи площи в новото строителство и насочването на все повече купувачи към комплекси и къщи извън София сочат за предстоящо спокойствие на пазара.

„Очаква се балансиран пазар от към търсене и предлагане – без драстични амплитуди“.

Гостите коментираха и представянето на пазара през първите девет месеца на тази година. Те заявиха, че септември е месецът на наемите, като именно тогава започва да се забелязва и известно забавяне на динамиката след по-ранните силни месеци.

По отношение на предизвикателствата пред агенциите за недвижими имоти и брокерската професия Стоянова и Георгиев изтъкнаха продължаващите нелоялни практики от колеги, включително публикуването на фалшиви обяви.

Според тях пътят към преодоляването на проблемите минава през създаването на адекватен закон на държавно ниво, към който всички участници на пазара да се придържат.

Повече по темата чуйте в подкаста.