Как бизнесът посреща предизвикателствата на зеления преход

Цонка Иванова-Терзиева, управител „Маркетинг и снабдяване“ на dm - България, в рубриката "Made in Green", 19.05.2022

14:15 | 19 май 2022
Обновен: 14:22 | 23 май 2022
Автор: Галина Маринова

Необходима е промяна, както в производството, така и в потреблението. Важно е, че отговорните компании, правейки зелени инвестиции, могат да се диференцират и клиентите оценяват тези стъпки. Те все повече имат нужда, освен да задоволят своите първостепенни нужди от продукти, да направят и своите стъпки в опазването на околната среда. Това е инвестиция в промяна на мисленето на обществото. Това каза Цонка Иванова-Терзиева, управител „Маркетинг и снабдяване“ на dm - България, в рубриката Made in Green на Роселина Петкова за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Гостенката коментира дали зеленият преход за бизнеса може да бъде плавен, като заяви, че dm работи по зелени политики още от началото на 70-те години.  

"Трудно е да се конкретизира какви инвестиции като суми са вложени в зелени проекти, но ние акцентираме върху промяната на мисленето. Конкурентоспособността не намалява с влагането на инвестиции в зеления преход, а напротив. Те вървят ръка за ръка".  

Темата за устойчивото развитие е залегнала в корпоративната култура на компанията още от самото ѝ създаване. Освен снабдяването на потребителите с дрогерийни стоки от първа необходимост, една от основните ѝ цели е да се дава положителен пример в обществото, както със социална отговорност, така и с конкретни стъпки към подобряване на околната среда. 

Още през 1989 година dm е един от първите ритейлъри, който създава собствена марка натурална козметика, сертифицирана по високите стандарти на NaTrue. Те се предлагат в България още от откриването на първите магазини през 2009 година, сподели гостенката. Тя добави и, че още през 80-те - 90-те години веригата предлага и сертифицирани био продукти. От 2015 година има и собствена марка био храни. 

По отношение на опазването на околната среда това се отразява и в съставките, които се използват в продуктите собствени марки. Още през 2014 година в конвенционалните марки, които не са биосертифицирани, dm започва да премахва микропластмасовите частици, които са едни от основните замърсители на моретата и океаните, а най-новата продуктова линия от 2021 година на собствените марки на компанията вече е климатично неутрална. 

Настоящите кризи, през които преминава световната икономика, не са забавили зеления преход на компанията, категорична бе Иванова-Терзиева, защото това е дългосрочна стратегия. 

"Планетата няма възможност да отлага подобни действия, защото според статистиката човечеството създава боклук за четири планети, а ние имаме една. За да се предотвратим много по-сериозни екологични кризи, е ясно, че промяна в посоката не може да има".

Какви са политиките на компанията спрямо опазването на околната среда и в какви конкретни направления се работи? Какви са целите на компанията в посока рециклиране на опаковки на нехранителни продукти и повторна употреба? Какви са следващите проекти, които планира компанията? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.