Пекин е поискал основателят на Evegrande да изплати дълга с личното си богатство

Не е известно дали състоянието на Хуи е достатъчно голямо и ликвидно, за да направи нещо значимо за задълженията на Evergrande

08:27 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Основателят на Evergrande Хуи Ка Ян. Снимка: Bloomberg
Основателят на Evergrande Хуи Ка Ян. Снимка: Bloomberg

Китайските власти са заявили на милиардера Хуи Ка Ян да използва личното си богатство, за да облекчи задълбочаващата се дългова криза на Evergrande Group, според източници на Bloomberg.

Директивата на Пекин към основателя на Evergrande идва, след като компанията му пропусна първоначалния краен срок до 23 септември за плащане на купон по доларова облигация. Местните власти в цял Китай наблюдават банковите сметки на Evergrande, за да гарантират, че парите на компанията се използват за завършване на недовършени жилищни проекти и не се пренасочват за плащане на кредиторите, казаха източниците.

Искането Хуи да използва собственото си състояние, за да плати дълга на Evergrande, показва, че Пекин не е склонен да организира правителствено спасяване, дори когато кризата се разпространява сред други строителни предприемачи и влошава настроенията на пазара на недвижими имоти. Китайският президент Си Дзинпин се бори срещу класата на милиардерите като част от кампанията си за „общ просперитет“ за намаляване на пропастта в богатството на страната.

Не е известно дали състоянието на Хуи е достатъчно голямо и ликвидно, за да направи нещо значимо за задълженията на Evergrande, които нараснаха до над 300 милиарда долара към юни. Доларовите облигации на разработчика се търгуват с големи отстъпки от номиналната стойност, тъй като инвеститорите се подготвят за това, което може да бъде едно от най-големите преструктуриране на дълга в Китай.

Нетната стойност на Хуи е намаляла до около 7,8 милиарда долара от 42 милиарда долара в своя пик през 2017 г., според оценките на Bloomberg Billionaires Index. Но данните не са особено сигурни. По-рано този месец Хуи заложи 500 милиона акции в Evergrande, или 4,9% от неговия дял, на лице, различно от квалифициран кредитор.

Голяма част от известното богатство на Хуи идва от контролния му дял в Evergrande и паричните дивиденти, които е получил от компанията след излизането й на борсата в Хонконг през 2009 г. Според изчисленията на Bloomberg Хуи е прибрал около 8 милиарда долара през последното десетилетие благодарение на щедрите изплащания на Evergrande. Не е известно как Хуи реинвестира тези дивиденти.

evergrande dollar

Evergrande изненада някои анализатори като не фалира миналата седмица, изплащайки купон от 83,5 милиона долара на притежателите на международни облигации преди изтичането на гратисния период на 23 октомври. Не е ясно откъде идват средствата. Отделно "Ройтерс" съобщи, че Хуи се е съгласил да вложи собствените си пари в китайски жилищен проект, свързан с облигация, за да гарантира, че той е завършен и че притежателите на облигации ще получат парите си.

Следващият тест ще бъде плащане на купон в долари, дължим на 29 октомври, когато приключва 30-дневният гратисен период. През 2022 г. се очакват много нови падежи на дългове - около 7,4 милиарда долара.

През последните месеци имаше неуспешни опити за продажба на активи на команията. 

Сега империята на Хуей се превръща в една от най-големите жертви на усилията на президента Си да ограничи ексцесиите на конгломерати, подхранвани от дългове, и да намали рисковете на пазара на жилища, коментира Bloomberg.

Evergrande и свързаните с нея компании бяха изградени чрез агресивна комбинация от емитиране на дългове, продажба на акции, банкови заеми и финансиране в сянка - пътища за финансиране, които до голяма степен бяха спрени с регулациите.

rating cuts

Министерството на жилищното строителство и развитието на градските и селските райони инструктира местните си подразделения в Китай през август да контролират средствата за имотите на Evergrande в специални ескроу сметки, казаха запознати. Под засиления надзор средствата на предприемача първо трябва да бъдат използвани за строителство, за да се гарантира изпълнението на проекта, казаха хората.

Evergrande все още не е завършила жилища за 1,6 милиона купувачи, които вече са внесли депозити. Продажбите на недвижими имоти на компанията спаднаха с около 97% по време на пиковия сезон на покупка на жилища, което допълнително намали способността й да генерира средства.

Проблемите на фирмата заразяват по-широкия жилищен пазар. Настроенията сред купувачите се влошават и през септември цените започнаха да падат за първи път от шест години.

Китайският банков регулатор миналата седмица обеща да запази ограниченията си на националния пазар на имоти, въпреки че политиките натежаха на задлъжнелите предприемачи. Докато служителите казаха на банките да ускорят отново ипотечното кредитиране, централната банка посочи, че рисковете от заразяване от Evergrande са „контролируеми“ и е малко вероятно да се разпространят.